Вдячні американцям за безпілотники й навчання - Генштаб ЗСУ

Вдячні американцям за безпілотники й навчання - Генштаб ЗСУ

Укрінформ
На озброєння ЗСУ нині надходять найсучасніші цифрові БпАК вітчизняного й закордонного виробництва

Публікація Reuters, в якій нештатний радник начальника Генерального штабу ЗСУ Натан Хазін висловив «невдоволення» характеристиками наданих Україні безпілотних дронів, привернула увагу українських ЗМІ та спричинила буквально шквал посилань і репостів у російських медіа. І якщо позиція українських медіа була, переважно, інформативною, то росіяни інтерпретували слова радника, який виконує ці обов'язки на громадських засадах, ледь як не «розчарування» посадовців українського Генштабу військово-технічним співробітництвом з американськими партнерами.

На прохання Укрінформу ситуацію прокоментував начальник військово-наукового управління Генерального штабу ЗС України полковник Юрій Гусак:

«Ми вдячні нашим американським партнерам за безпілотні літальні апарати “Raven”, які ми отримали від них у рамках військово-технічної допомоги. Ця вдячність має кілька аспектів та причин.

Найперший аспект полягає у тому, що наші підрозділи вперше отримали такий досить високотехнологічний і завершений комплекс, який дає можливість виконувати не лише розвідувальні, а й інші завдання. Ми повною мірою використовуємо характеристики та властивості цього комплексу. 

Інший аспект полягає в тому, що ми змогли отримати від наших партнерів досвід використання таких апаратів, отримали методику підготовки інструкторів та розпочали їх підготовку. На даний час ця методика активно застосовується в підрозділах Центру підготовки операторів безпілотних літальних апаратів. Крім того, вже відбулося декілька заходів за участю інструкторів, які набули досвіду в рамках підготовки операторів безпілотних літальних апаратів безпосередньо там, де виконуються бойові завдання.

Від початку інструктори пройшли підготовку в Сполучених Штатах Америки, згодом їхній досвід був використаний для підготовки фахівців в Україні, останніх ми вже підготували в півтора рази більше. На даний час кілька десятків операторів вже пройшли відповідне навчання, і тепер готові застосовувати безпілотні літальні апарати типу “Raven” для практичних потреб.

Не менш важливий аспект полягає в тому, що наявність такого апарата в експлуатації дала можливість нашим розробникам проаналізувати й співставити технічні рішення, які були застосовані у розробках інших країн. Це надало серйозний поштовх для вдосконалення безпілотних апаратів, які розробляються вітчизняними підприємствами.

На даний час Збройні сили України досить широко застосовують безпілотні літальні апарати. Нинішнього року ми суттєво змінили ситуацію, коли безпілотних літальних апаратів у наших бригадах не вистачало. Тепер більшість із бойових частин мають на озброєнні безпілотні літальні апарати. Частина з них були надані волонтерами, частина - закуплені за державним оборонним замовленням, інша частина - якраз ті, що надійшли в Україну в рамках військово-технічної допомоги.

Ще раз наголошую: ми абсолютно щиро і беззаперечно вдячні американцям за безпілотні комплекси “Raven”. Ці комплекси виконують притаманні їм завдання, в тому числі із навчання операторів поводженню з технікою такого типу. Але не тільки. Адже ми постійно проводимо роботи по створенню нових безпілотних комплексів та по вдосконаленню тих, які вже маємо. Деякі з комплексів уже пройшли по кілька етапів подібної модернізації. Зараз уже стоїть питання, щоб використовувати ці безпілотні апарати не лише як розвідувальні, а й у складі більш складних розвідувально-вогневих систем. У тому, що нам вдалося вийти на такий рівень - беззаперечна роль, яку відіграли літальні апарати “Raven”, а також технічна, технологічна та експертна допомога, яку Україна та її Збройні сили отримують від Сполучених Штатів». 

Довідково:

Усі військові частини, на озброєнні яких перебувають безпілотні авіаційні комплекси (далі-БпАК) RQ-11B “Raven”, виконують завдання в районі проведення АТО та активно застосовують зазначений БпАК в бойових умовах. 

У рамках військово-технічної допомоги Україні від Уряду США здійснено поставку в Україну 24 БпАК RQ-11B “Raven” (у складі 3 БпЛА кожний), які, відповідно до рішення начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗС України, розподілено до визначених частин. Комплекс використовується в навчальних цілях та у якості БпАК відповідного класу під час проведення тактико-спеціальних навчань і випробувань зразків озброєння й військової техніки.

У рамках домовленості в США проведено 6 курсів з підготовки фахівців з експлуатації БпАК RQ-11B “Raven”, на яких підготовлено 38 фахівців ЗС України.

БпАК RQ-11B “Raven” у цілому відповідає оперативно-тактичним вимогам до розвідувальних БпАК даного класу. Недоліком комплексу є те, що він аналоговий та, відповідно, не повністю захищений від перехоплення й подавлення сучасними засобами РЕБ. Втім, це обов'язково враховується під час його експлуатації в бойових умовах. 

Нині для забезпечення потреб Збройних сил України на озброєння надходять найсучасніші цифрові БпАК вітчизняного та закордонного виробництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-