Громадяни стурбовані незаконною вирубкою лісів – Урядовий контактний центр

Громадяни стурбовані незаконною вирубкою лісів – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Знищення лісових насаджень в Україні є однією з найбільш актуальних проблем сьогодення, що хвилює не лише екологів, а й простих громадян. 

 Неконтрольоване вирубування лісів, особливо в зимовий період, досягає критичного рівня. Щодня нелегально вирубуються тисячі дерев. Експерти зазначають, що найоб’єктивніше про зменшення площі українських лісів і про вирубування найстаріших масивів свідчать знімки з космосу.

Влітку поточного року Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив проводити аерофотозйомку лісів для моніторингу їх вирубки. В результаті було зафіксовано незаконну вирубку лісів у 12 областях країни. Як Глава Уряду зазначив у Twitter, це дозволить у найкоротші терміни побачити повну картину незаконної вирубки лісів, хто саме їх вирубує і скільки.

Опитування громадян свідчать, що в першу чергу на державному рівні має бути вжито дієвих заходів щодо відновлення лісів і розширення їхніх площ. Адже втрата лісів – це не просто втрата зелених насаджень, а це серйозні зміни рівнів водойм, активізація ерозійних, зсувних процесів землі тощо. Також екологи неодноразово наголошували, що країні загрожує опустелювання. Попри це, Україна нині є одним з найбільших експортерів лісу в Європі. Водночас Верховна Рада заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді на 10 років, сподіваючись таким чином зменшити нелегальну вирубку лісу, адже незаконні рубки здійснюються саме через великий попит на деревину. Проте екологи вважають, що цього недостатньо. Спочатку потрібно припинити діяльність тіньового бізнесу, який процвітає в державі, а також запровадити європейську систему обліку деревини, яка передбачає контроль від моменту висадки лісу і до його переробки у меблі чи паркет. Натомість в Україні знищення лісів відбувається у величезних масштабах та за добре відпрацьованою схемою: призначається санітарна рубка, а вирубується найкраща деревина, що списується як «дрова» та йде здебільшого за кордон. Наслідки цього катастрофічні, майже щодня надходить інформація про чергове незаконне вирубування лісу, а ось інформації щодо покарання порушників майже немає. Хоча відповідно до статті 246 Кримінального кодексу України, за незаконну порубку лісу накладається штраф від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до шести місяців, або обмеження волі до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією незаконно добутого.

Сьогодні фахівці переконані, що потрібно збільшити штрафні санкції для порушників, змінити стандарти щодо вирубки лісів, встановити контроль державними органами за дотриманням законодавства щодо вирубування, а також розширювати площі лісів новими насадженнями. Для цього треба скоротити промислову розробку лісів, поставити питання про глибоку переробку сировини, зарезервувати землі для природоохоронних територій, створити, зокрема, в Карпатах систему Національних парків. Також важливим елементом у боротьбі з незаконною вирубкою лісів має бути робота з формування екологічно спрямованої суспільної думки у місцевих мешканців.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 500 звернень, що стосуються питань охорони лісів.

Громадяни зверталися з приводу незаконного вирубування дерев, промислового засмічення лісів, порушень правил пожежної безпеки в лісових господарствах тощо. Так, заявник із Чернівецької області звернувся на урядову «гарячу лінію» щодо незаконного вирубування дерев на території Вижницького Національного природного парку, яке до того ж проводять працівники Вижницького лісництва. Громадянин просив вжити термінових заходів для припинення незаконного вирубування дерев на природоохоронній території. Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області було проведено позапланову перевірку Вижницького науково-дослідного відділення Національного природного парку «Вижницький», у процесі якої виявлено незаконну вирубку дерев, порушення санітарних правил, а також визначено шкоду, заподіяну порушенням законодавства про природо-заповідний фонд, що у грошовому вираженні складає 26888 гривень. Матеріали справи було передано для подальшого розгляду у Вижницьке відділення поліції Старожинецького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області.

Житель Кіровоградщини зателефонував на урядову «гарячу лінію» та повідомив про незаконну вирубку дерев, що здійснюється на території Косівської сільської громади . Громадянин з цього приводу також звертався до місцевих органів міліції, але безрезультатно. Тож заявник просив покарати винних. Державною екологічною інспекцією в Кіровоградській області разом із головою Косівської сільської громади було проведено перевірку звернення громадянина, після якої встановлено факт незаконної вирубки дерев невідомими особами та підраховано суму збитків, що склала 1540070,79 грн. Матеріали даної перевірки надіслано на розгляд правоохоронним органам Олександрійського району Кіровоградської області.

Громадянка з Миколаївської області звернулася на урядову «гарячу лінію» з приводу самовільної вирубки дерев невідомими особами в межах лісосмуги м. Первомайськ. Заявниця переконана , що цей процес ніким не контролюється, оскільки дерева постійно вивозять різні особи на різних видах транспорту. Жінка просила оперативно відреагувати, аби припинилася незаконна вирубка дерев у лісосмузі, яка має захищати прилеглі поля від водної та вітрової ерозії. Державною екологічною інспекцією в Миколаївській області заявницю невдовзі було повідомлено, що представниками Держекоінспекції та громадської інспекції посилено державний контроль за охороною, захистом, використанням та відтворенням насаджень шляхом систематичних перевірок прилеглих лісових масивів та лісосмуг, а також проведення роз’яснювальної роботи серед громадян щодо дотримання природоохоронного законодавства. Крім того, відповідний лист було направлено голові Первомайської райдержадміністрації Миколаївської області для відповідного реагування та вжиття заходів для захисту полезахисних лісонасаджень.

За період з 11 по 17 листопада 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 253 023 дзвінка, а також 1262 звернення зареєстровано через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-