NASA не знайшла слідів рідкої води в марсіанських каналах

NASA не знайшла слідів рідкої води в марсіанських каналах

Укрінформ
Темні лінії на поверхні Марса, які раніше вчені з NASA вважали слідами солоних струмків, насправді могли виникнути і без присутності рідкої води.

Про це, як повідомляє РІА "Новости", заявили вчені, які виступали на конференції Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско.

"Гідратовані солі не завжди є ознакою наявності рідкої води. Ми провели десятки експериментів з безводними солями в умовах марсіанської атмосфери, і деякі з них, як виявилося, у тому числі перхлорат кальцію хлорид кальцію – поступово вбирали в себе воду і ставали гідратованими", — заявила Райна Гау з університету Колорадо в Боулдері (США).

У 2011 році Альфред Макьюен з університету Арізони в Тусоні (США) і його колеги вивчали знімки, зроблені камерою HiRISE на борту зонда MRO. На деяких знімках крутих схилів і країв кратерів видно темні смуги шириною 0,5-5 метрів, які з'являються і розростаються в літній період і зникають марсіанською зимою.

Як припускали тоді планетологи, ці смуги можуть бути потоками дуже солоної води. Така вода залишається рідкою за літніх температур на цих схилах, досягають 250-300 кельвінів, або приблизно від мінус 23 до плюс 26 градусів Цельсія. У вересні минулого року, після повторного вивчення знімків з MRO, планетологи підтвердили, що ці сліди дійсно залишені солоними струмками з киплячої води. Поки вчені не знають, що є її джерелом – атмосфера або підземні поклади льоду.

За останній рік відразу кілька груп вчених засумнівався в тому, що темні лінії дійсно виникають в результаті руху потоків рідкої води під землею Марса – цілком можливо, що вони виникають в результаті поглинання води з марсіанської атмосфери солями на поверхні схилів, де виникають ці лінії.

Гау і її колега Маргарет Толбер підтвердили реалістичність такого сценарію на практиці, відтворивши цей процес у себе в лабораторії. З іншого боку, як визнають самі автори відкриття, все це не означає, що "солоні струмки" на Марсі відсутні – цілком можливо, що в народженні "темних ліній" замішаний і той, і інший процес.

Зараз Толбер і Гау намагаються домогтися зворотного – з'ясувати, чи існують якісь солі, які в принципі не можуть поглинати воду в атмосфері. Якщо такі гідратовані солі будуть знайдені на Марсі, то тоді можна буде сміливо говорити про те, що "солоні струмки" дійсно існують.

© NASA/ JPL/University of Arizona

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-