Створений КПІ наносупутник PolyITAN-2 відправлять у космос

Створений КПІ наносупутник PolyITAN-2 відправлять у космос

Фото
Укрінформ
Фахівці НТУУ "КПІ" створили наносупутник для освітнього, наукового та технологічного застосування PolyITAN-2. Пристрій сконструювали в рамках міжнародного проекту QB50, а в березні 2017 його буде запущено у космос.

Про це повідомляє "Платформа".

"PolyITAN-2 — наносупутник вагою 1,9 кг. Назву отримано з комбінації слова "політехнічний", так як його розробили в Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут", абревіатури "технологічний автоматичний наносупутник". Загалом це інтелектуальний робот, здатний заряджатися самостійно і на великих відстанях транслювати інформацію про нижніх шарах атмосфери — термосфери та іоносфери. Вся отримана інформація буде записуватися в архів бортового процесора, передаватися на Землю і розсилатися в банки даних декількох інших університетів, що беруть участь в проекті", - вказується в повідомленні.

Наразі пристрій відправили в Нідерланди для завершального етапу робіт. Запуск місії в космос запланований на 9 березня 2017 року з Оренбурга за допомогою американської ракети-носія. Одночасно на низьку навколоземну орбіту відправлять групу з 47 малих супутників, функціонування яких триватиме три місяці.

Новий проект фінансує Єврокомісія в рамках сьомої Рамкової програми з розвитку наукових досліджень і технологій. Зокрема, PolyITAN-2 отримав $35 тис. від Kalinin Invention Fund, а брюссельський Інститут фон Кармана взяв на себе витрати, пов'язані з запуском і транспортуванням. Корисне навантаження для PolyITAN-2 — FIPEX (Flux-Ф-Probe Experiment) — структурний елемент для дослідження концентрації таких частинок, як атомарний і молекулярний кисень, азот і ксенон, як складові низькою термосфери, розробив Технологічний інститут Дрездена.

Як зазначається, це вже не перший наносупутник, створений в "КПІ". Вдвічі менший PolyITAN-1 запустили 19 червня 2014 року ракетою-носієм "Дніпро". Апарат може працювати на висоті 650-710 км кілька років. Його завданням було відпрацювання режимів польоту; створення і дослідження сонячних датчиків для малих космічних апаратів; перевірка енергетики розроблених в університеті сонячних джерел живлення; дослідження впливу космічного простору на роботу електронних підсистем супутника; вивчення функціонування систем GPS оригінальної конструкції.

Зараз ведеться робота над наноспутником "PolyITAN-3".

Фото: space.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-