Японія взялася прибрати з орбіти космічне сміття

Японія взялася прибрати з орбіти космічне сміття

Укрінформ
Японія запустила вантажний корабель, який спробує за допомогою величезної сітки прибрати з земної орбіти хоча б невелику частину космічного сміття.

Про це повідомляє ВВС.

"За допомогою 700-метрового троса, виконаного з алюмінієвих ниток і сталевого дроту, фахівці розраховують сповільнити рух сміття і поступово стягти його з орбіти. Інноваційний пристрій було розроблено за участю компанії, що займається виробництвом рибальських снастей", - йдеться в повідомленні.

Згідно з оціночними даними, на орбіті навколо Землі обертається понад 100 мільйонів непотрібних об'єктів, разом із поламаними старими супутниками, відпрацьованим обладнанням космічних апаратів, інструментами і фрагментами ракет.

Безпілотний транспортний корабель отримав назву "Коуноторі", в перекладі з японського - "лелека".

Велика частина космічного сміття обертається навколо Землі з величезною швидкістю (до 28 тисяч км/год), створюючи постійну загрозу для польотів у космос, а також завдаючи шкоди роботі всесвітньої мережі космічного зв'язку.

Сміття накопичувалося на орбіті протягом майже шести десятків років освоєння людиною навколоземного простору, починаючи з запуску першого радянського супутника в 1957 році.

Експеримент став частиною міжнародної кампанії, спрямованої на те, щоб зробити навколоземний простір більш безпечним для астронавтів, позбувшись космічного сміття.

Японський прилад став останнім у низці висунутих пропозицій, які включали - серед іншого - нанизування сміття на гарпун, "підмітання", ловлю за допомогою ласо або зіштовхування сміття з орбіти у бік Землі.

За словами експертів, витрати на прибирання космічного сміття окупляться в будь-якому випадку - за рахунок зниження ризику втрати дорогих апаратів від зіткнення з ним. У той же час фахівці кажуть, що японське винахід може відловлювати тільки відносно великі шматки космічного непотребу.

Фото: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-