Скарга до ЄСПЛ у справі Сущенка перебуває на етапі підготовки - Фейгін

Скарга до ЄСПЛ у справі Сущенка перебуває на етапі підготовки - Фейгін

Укрінформ
Скарга в Європейський суд з прав людини щодо порушення Росією прав журналіста Укрінформу Романа Сущенко на незалежний суд перебуває на етапі підготовки.

Скарга до Європейського суду з прав людини щодо порушення Росією прав журналіста Укрінформу Романа Сущенка на незалежний суд знаходиться на етапі підготовки.

Про це повідомив громадський захисник незаконно засудженого в РФ українського журналіста Марк Фейгін на прес-конференції в Укрінформі у рамках відкриття виставки малюнків Сущенка.

"У нас є 6 місяців на подання такої скарги на вирок. Звичайно, це стаття шоста - порушення права на незалежний суд, та інші статті Європейської конвенції, які ми будемо використовувати", - відзначив Фейгін.

Разом з тим, він наголосив, що скарга, у разі її прийняття до розгляду судом, розглядатиметься тривалий термін.

"Росія - рекордсмен, номер один за кількістю скарг, звернень до європейських судових інстанцій щодо порушення Європейської конвенції, під якою Росія підписалася. Перспектива розгляду такої скарги Романа - це 5-6 років", - сказав захисник Сущенка.

Він підкреслив, що на цьому етапі підготовки такої скарги йде вибір оптимального процесуального механізму для того, щоб така скарга була взята до розгляду. "На це може піти місяць-два і ми цим займаємося, збираємо документи", - пояснив Фейгін.

Він також додав, що розглядається варіант передачі такої скарги до ЄСПЛ з України і українською мовою.

"Нам важливо написати цю скаргу українською мовою, тоді її розглядатимуть через український staff (український персонал секретаріату суду - ред.) і вона піде до суддів. Ви знаєте, що судді тієї країни, де приймається рішення, не братимуть участі в розгляди цієї скарги", - сказав він.

Фейгін додав, що ЄСПЛ "надзвичайно консервативно" ставиться до розгляду політичних мотивів переслідування за статтею 18 Європейської конвенції.

Читайте також: Куди етапують Сущенка, дізнаємося, вже коли він буде у колонії - захисник

"Вони рідко визнають політичний характер переслідувань за цією статтею осіб, у тому числі і українців", - наголосив адвокат.

У той же час він відзначив, що безпосередню підготовку такої скарги і весь юридичний супровід здійснюватимуть українські юристи з міжнародним досвідом.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

Дочка і дружина незаконно засудженого українського журналіста Романа Сущенка в четвер, 4 жовтня, відвідали його в СІЗО "Лефортово".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-