Українці Латвії вимагають звільнення політв’язня Сущенка

Українці Латвії вимагають звільнення політв’язня Сущенка

Укрінформ
Представники латвійської української громади, об’єднані в організацію Товариство підтримки України, зробили заяву у зв’язку з другою річницею протиправного ув’язнення російським режимом журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Звернення розміщене на акаунті організації у Facebook.

«Ми вважаємо неприпустимим, що московська влада тримає на своїй території ув'язненими Романа Сущенка та інших громадян України. Ми вимагаємо негайного звільнення всіх українських політв'язнів. Разом з нашими однодумцями по всьому світу робитимемо все, щоб повернути Романа та всіх інших українських політв’язнів додому», - йдеться в заяві Товариства підтримки України / Ukrainas Patriotu Kustіba.

Представники української діаспори в Латвії під час різних акцій постійно наголошують на необхідності звільнення всіх українських політв’язнів в Росії, в тому числі - незаконно засудженого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. Латвійські діаспоряни листуються з Сущенком. Останнього листа від нього вони отримали 11 вересня. В ньому Роман зокрема розповів про те, які книги зараз читає (це листування Івана Франка), та сердечно подякував українцям Латвії за увагу, підтримку словом і ділом.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня 2016 року Сущенку пред'явили обвинувачення у «шпигунстві» за статтею 276 КК РФ, яка передбачає покарання у вигляді до 20 років позбавлення волі. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є працівником Головного управління розвідки Міноборони України, який нібито «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Російської Федерації, що є державною таємницею». У ГУР Міноборони це спростували. Сам журналіст заперечує звинувачення ФСБ РФ і не визнає своєї вини.

Читайте також: Тимчасово повірений України в Латвії сказала, що допоможе повернути Сущенка

Пізніше захисника Сущенка Марка Фейгіна позбавили статусу адвоката. Він представляє Сущенка лише як громадський захисник.

4 червня Московський міський суд РФ оголосив українському журналісту вирок - 12 років колонії суворого режиму. Скарга на вирок була подана 5 червня, а 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вердикт Московського міського суду. Причому розгляд скарги тривав менше 10 хвилин.

МЗС України висловило протест, вимагаючи від РФ негайного скасування незаконного вироку у справі Сущенка та забезпечити його звільнення й повернення в Україну.

До цих закликів долучилися і міжнародні організації, такі як ЄС, ОБСЄ, Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ/EFG) та ін.

Поза сумнівом, справа Романа Сущенка політично вмотивована, а сам український журналіст є політичним в’язнем Кремля, як і десятки інших українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-