Єльченко передав листа генсеку ООН у справі Романа Сущенка

Єльченко передав листа генсеку ООН у справі Романа Сущенка

Лист
Укрінформ
Постійне представництво України при ООН передало Генсеку Організації Антоніу Гутеррішу листа від МЗС України з рішучим протестом у зв'язку з вироком російського суду по журналісту Укрінформу Роману Сущенку, незаконно заарештованому в Москві.

Текст документа за підписом глави Місії України при ООН Володимира Єльченка Укрінформ отримав у своє розпорядження.

"Буду вдячний за Вашу допомогу в поширенні цього листа в якості документа Генеральної Асамблеї, відповідно до пункту (с) параграфу 72 порядку денного 72-ї сесії, а також документа Ради Безпеки", - зазначається у зверненні постійного представника України при ООН.

Читайте також: США закликають Росію звільнити Сущенка

До листа додається текст офіційного коментаря МЗС України щодо вироку, винесеного Московським міським судом Романові Сущенку.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з неправомірним рішенням Московського міського суду від 04.06.2018 року про засудження українського журналіста Романа Сущенка до 12 років позбавлення волі за відверто сфабрикованими обвинуваченнями у "шпигунстві", - підкреслюється в коментарі.

Як зазначили в МЗС, російський суд проігнорував доведені стороною захисту факти провокації, вчиненої проти Сущенка, а також грубої фальсифікації справи. Це є черговим свідченням "відсутності правосуддя в Російській Федерації", наголошується в заяві.

"Цинічне нехтування Росією основоположними правами людини свідчить про необхідність посилення міжнародного тиску на Москву з метою припинення агресії, репресій та утисків українських громадян", - підкреслили в МЗС України.

У цьому зв'язку офіційний Київ виступив з вимогою до РФ негайно скасувати незаконне рішення у справі Сущенка, звільнити його з-під варти та забезпечити безперешкодне повернення в Україну.

"Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових і політичних заходів з метою звільнення та повернення в Україну Романа Сущенка та інших громадян України, які стали заручниками кремлівського режиму в умовах триваючої агресії проти нашої держави", - наголошується в заяві МЗС України.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка протиправно затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Йому пред'явили обвинувачення в "шпигунстві".

4 червня Мосміськсуд засудив Сущенка до 12 років ув'язнення з утриманням у колонії суворого режиму.

Раніше з вимогами до російської влади звільнити Сущенка виступили Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ - EFJ), Репортери без кордонів, Рада Європейського альянсу інформаційних агентств і ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-