Альтернатива російському газу: Болгарія почала будівництво трубопроводу до Сербії

Альтернатива російському газу: Болгарія почала будівництво трубопроводу до Сербії

Укрінформ
У середу Болгарія почала будівництво довгоочікуваного газопроводу до сусідньої Сербії, що дозволить постачати неросійський газ до Белграда та підвищить безпеку поставок у південно-східну Європу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Міністр енергетики Болгарії Россен Христов заявив, що 170-кілометровий газопровід, який пролягатиме від болгарського міста Новий Іскир до Ниша в Сербії, буде введено в експлуатацію до кінця року.

Болгарія, яка розглядала цей проєкт з 2012 року, планує завершити будівництво 62-кілометрової ділянки на своїй території до кінця жовтня.

Своєю чергою, Сербія, яка почала будівництво газопроводу на своїй території в лютому минулого року, також буде готова до осені.

Зазначається, що новий трубопровід, який частково фінансується за рахунок допомоги Європейського Союзу, надасть Сербії доступ до неросійських поставок з Південного газового коридору та терміналів зрідженого природного газу (СПГ) у Греції та Туреччині.

Трубопровід, який дозволить газу надходити в обох напрямках, диверсифікує маршрути, що з’єднують Болгарію з європейською газовою мережею.

Болгарія, яка була відключена від імпорту російського газу у квітні минулого року, відкрила новий газовий інтерконектор з Грецією, який наразі перекачує 1 мільярд кубічних метрів (млрд кубометрів) азербайджанського газу на рік. Софія також уклала довгострокову угоду з Туреччиною щодо імпорту СПГ.

Читайте також: Туреччина почала нові бурові роботи в Чорному морі

Як повідомляв Укрінформ, 14-15 лютого у Стамбулі пройде газовий саміт за участю країн-виробників «блакитного палива» з Близького Сходу, Середземного моря і Центральної Азії та споживачів з Європи.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-