Їздити на Олімпіаду і привозити медалі - це моя робота

Їздити на Олімпіаду і привозити медалі - це моя робота

Укрінформ
Срібний призер Олімпіади в Пекіні Олександр Абраменко повернувся до України.

У Києві зустріли срібного призера Олімпійських ігор в Пекіні Олександра Абраменка, повідомляє Укрінформ. Фрістайліст став єдиним українським спортсменом, якому вдалося завоювати медаль на Іграх-2022, тому й вітали його по-особливому.

На зустріч до срібного призера Олімпіади в Пекіні Олександра Абраменко прийшло більше десятка журналістів. Поки оператори налаштовували свої камери, Дмитро Лазуткін анонсував, що за півгодини до столиці прилетить єдиний медаліст Пекіну, тому варто гуртуватися ближче.

Читайте також: Фристайліст Абраменко приніс Україні «срібло» пекінської Олімпіади

Зустрічали нашого фрістайліста відповідно до усіх канонів таких зустрічей: четверо військових тримали оберемки квітів, робітники суспільного ставили імпровізовану сцену, журналісти обговорювали виступи наших на Олімпіаді. У розпалі підготовки до приїзду Абраменка, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт виправдовувався перед журналістами щодо незбудованого трампліну в Україні і ділився враженнями від Ігор.

«Ми працюємо з місцевою владою, щоб побудувати новий трамплін у Миколаєві. Срібна нагорода? Медаль - це завжди успіх. Ми всі радіємо і дякуємо нашим спортсменам. Підготовка до змагань проходила складно, саме перебування теж було нелегким: ви всі бачили кількість позитивних тестів у наших спортсменів. Команда наших фрістайлерів гідно виступила. На жаль, коронавірус завадив нам виступити у ще одній дисципліні, де ми були б конкурентноспроможними і боролися б за медалі.

Вітаю Олександра, всю команду. У нас є медаль, на жаль, не дві, не три. Над цим потрібно працювати. Першочергово потрібно забезпечити їм матеріально-технічну складову для тренувань», - заявив Вадим Гутцайт.

Читайте також: Олександр Абраменко: Ця медаль для всієї нашої країни і кожного українця

Поки пан міністр спілкувався з представниками НОКу, відсторонившись від юрби, журналісти вишикувалися у коридор задля зустрічі уже дворазового призера Олімпійських ігор. За декілька секунд до виходу спортсменів (окрім Абраменка були інші представники команди фрістайлістів і фігуристка Шабатова) всі увімкнули камери й зчинили тисняву. Напруга спала після перших нот We are the champions гурту Queen. Під спалахи фотокамер з’явився наш чемпіон. Хоч як намагалися військові підібратися до Абраменка, на нього вже чекала імпровізована сцена.

«Дуже дякую за таку теплу зустріч. Мою медаль я присвячую всій Україні і кожному її громадянину. Коли стояв на схилі, то думки про вашу підтримку зігрівали мене. Я мав змогу подивитися Ігри, бо наш виступ був вкінці. Бачив, що ми все ніяк не можемо завоювати першу медаль. З плином часу я зрозумів, що все більше відповідальності лягає на мене. 

Коли ти чинний олімпійський чемпіон, то і відповідальність за результат вища. Дуже радий, що медаль вдалося взяти на День єднання. Я вважаю, що вона об’єднала всіх українців і стала приємною звісткою для всіх в такий складний час. Досягнення? Їздити на Олімпіаду і привозити медалі - це моя робота», - виступив з привітальним словом Абраменко.

Читайте також: Тренер медаліста Пекіна Абраменка: Олександр удруге «приземлив» цей стрибок

Після офіційної частини розпочалося живе спілкування. Ось він - шанс розповісти все, що турбувало спортсмена в Китаї.

«Після закінчення попередньої Олімпіади я знав, що на Іграх в Пекіні, тих стрибків, які є, не вистачить. Через це довелося ризикнути і стрибнути вперше на офіційних змаганнях новий стрибок. Його я тренував спочатку на воді. На щастя, вдалася не травмуватися і перенести стрибок на сніг. Приземлення хотілося б виконати краще», - розповів фрістайліст про свій фінальний стрибок на змаганнях.

Згодом мікрофон передали одному з головних творців «срібла» - головному тренеру фрістайлістів Енверу Аблаєву.

«На жаль, ми не змогли виступити на командних змаганнях. Для нас це були головні старти, адже вперше в історії з’явилася така дисципліна. Буквально за 2 дні почали з‘являтися позитивні тести. Ми дотримувалися всіх правил, але сталося, як сталося. На щастя, Олександру вдалося привезти медаль», - сказав Аблаєв.

Читайте також: Це «срібло» не менш вагоме за «золото» в Пхьончхані – батько Абраменка

Вочевидь болюча для Олександра тема стала для нього приводом говорити відверто. І він зачепив тему коронавірусу.

«Звісно, коли ми отримати 3 позитивних тести, то закрадалися різні думки. З тестами було повне розчарування. Через декілька днів змагання, де тобі треба боротися за медалі, а твоя команда на карантині. До останнього сподівався, що ми зможемо виступити, але не склалося. Це були Олімпійські ігри, змагання найвищого рівня, і сподіваюся, що махінацій з тестами там не може бути», - поділився Абраменко.

Наостанок, перед фотосесією з присутніми, уже під час індивідуального спілкування єдиний в історії дворазовий олімпійський чемпіон з зимових видів спорту зачепив тему «наболілого» трампліну й інфраструктури в цілому.

Читайте також: В Україні розглядають можливість проведення Олімпіади у 2030 році – Гутцайт

«Підготовка для мене - це проблема. Це навіть проблема держави, яка витрачає гроші на нашу підготовку за кордоном. В Україні у нас є лише один батут в Івано-Франківську, все інше ми відточуємо в Швейцарії. Після Кореї була обіцянка побудувати базу для тренувань в Україні. На жаль, не сталося. Якщо після цього разу не побудують, то навіть не знаю, що зробити далі», - підсумував Олександр Абраменко.

Після цього розпочалася фотосесія зі спортсменам, який відстояв честь України на спортивній арені у такий складний час. Церемонія тривала недовго: на Олександра вже чекали у прямому ефірі телевізійних програм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-