Антидопінгова лабораторія дозволить залишати в Україні кошти, що витрачаються атлетами на допінг-контроль - Саладуха

Антидопінгова лабораторія дозволить залишати в Україні кошти, що витрачаються атлетами на допінг-контроль - Саладуха

Укрінформ
В Україні незабаром буде створено Національну лабораторію антидопінгового контролю, що передбачено ухваленим Верховною Радою законом "Про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю" (№5640).

Голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту, українська легкоатлетка, бронзова призерка Олімпіади 2012 року Ольга Саладуха в інтерв‘ю Укрінформу розповіла про основні засади діяльності відповідного органу.

“Насамперед йдеться про створення антидопінгової лабораторії. Вона контролюватиме всі процеси у відповідній сфері, а також надаватиме послуги, зокрема братиме аналізи крові, проводитиме тестування”, - поінформувала народний депутат.

Саладуха стверджує, що наразі система допінг-контролю в Україні є недієвою, оскільки Національний антидопінговий центр не має акредитації Всесвітньої антидопінгової агенції і відповідно не може перевіряти проби спортсменів. Вона пояснила, що всі аналізи надсилаються для перевірки за кордон, що доволі дорого коштує. “Одна проба коштує майже 500-600 євро. Створення антидопінгової лабораторії дозволить залишати в Україні кошти, що витрачаються спортсменами на допінг-контроль”, - підкреслила Саладуха.

Депутат зазначила, що створення Національної лабораторії антидопінгового контролю розпочнеться після набрання чинності відповідним законом та відбуватиметься винятково за принципами Всесвітньої антидопінгової агенції.

Своєю чергою, за словами представниці спортивного комітету, ухвалений парламентом закон "Про антидопінгову діяльність у спорті" (№5099), зокрема, передбачає створення наглядової ради, яка контролюватиме процес вживання допінгу. Депутатка уточнила, що цей орган розслідуватиме можливі порушення спортсменами антидопінгових правил. Політична діячка додала, що в межах реалізації законодавчого акту також планується створення номінаційного та терапевтичного комітетів, які надаватимуть спортсменам рекомендації щодо заборонених і дозволених для вживання лікарських засобів.

Саладуха заявила, що будь-яка корупція в процесі проведення допінг-контролю виключається.

Читайте також: Ольга Саладуха, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 26 січня 2022 року ухвалила закони "Про антидопінгову діяльність у спорті" (№5099) та "Про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю" (№5640).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-