Grand Swiss: українські шахісти втратили шанси на загальний успіх

Grand Swiss: українські шахісти втратили шанси на загальний успіх

Укрінформ
До кінця шахових змагань Grand Swiss («Великої швейцарки»), що проходять у Ризі, лишилося лише два тури. 

Якщо у жінок головне питання - хто стане переможницею і потрапить на турнір претенденток - практично вирішено, то у чоловіків може бути все… Проте ця теза не стосується українських гросмейстерів. Дев’ятий тур перекреслив надії наших земляків на загальний успіх. 

На призові місця серед наших  могли розраховувати Антон Коробов, Юрій Криворучко та юний Кирило Шевченко. На жаль, Антон чорними після доволі вдало розіграного дебюту почав помилятися в партії проти англійця Девіда Гавелла.  А головне, що Коробов обрав пасивну тактику, яка йому не притаманна. Активна жертва коня виявилася не чим іншим, як вирішальною помилкою. На 33-у ході Антон зупинив годинник.

Криворучко і Шевченко грали між собою. Їхня партія проходила доволі спокійно і завершилася унічию. 

Невдало склалися справи у Павла Ельянова. Виграш над Кришнаном Сашикіраном з Індії  міг дати йому непогані шанси на загальний успіх. Чорними Павло обрав берлінський варіант іспанської партії. Харків’янин досить легко зрівняв гру. Але, мабуть, не знав точно, що робити - грати на виграш чи вдовольнитися рівновагою. У підсумку Ельянов діяв не найкращим чином і поступився на 33-у ході. 

Перед 9-м раундом одноосібним лідером став Аліреза Фіруджа (який представляє Францію). Він на очко випереджав найближчих конкурентів. Але йому довелося грати чорними проти рейтинг-фаворита Фабіано Каруани (США). Каруана володів ініціативою, однак певний час не знаходив найсильніших продовжень. Ближче до контролю Фіруджа зробив вирішальну помилку. З цього моменту Каруана був бездоганним під час реалізації  переваги.

Тепер, за два тури до кінця лідирують троє: Фіруджа, Каруана та Гавелл - по 6,5 очка з 9-ти, ще десятеро учасників відстають від них на пів очка. 

В українських гросмейстерів ситуація така: Юрій Кузубов, Коробов, Криворучко, Шевченко - по 5,5 очка, Ельянов - 5, Андрій Волокитін та Руслан Пономарьов - по 4,5, Мартин Кравців та Володимир Онищук - по 3,5 очка з 9-ти.

Марія Музичук у восьмому турі грала чорними проти китайської шахістки Жу Інер.  Марія відмінно розіграла челябінський варіант сіціліанського захисту. Вона грала швидко й упевнено. У підсумку чорні перехопили ініціативу. А коли білі на 30-у ході у гіршій позиції припустилися помилки, Музичук могла досягнути виграшної позиції одним ходом. Але, на жаль,  пройшла повз цю нагоду. І партія закінчилася внічию. Дуже прикрий результат!

Проте, наступного дня Марія грала, ніби нічого не сталося. Її суперницею було німкеня Елізабет Петч. Музичук білими дуже активно розіграла французький захист. Незважаючи на ранній розмін ферзів, позиція не втратила змістовності. А похибка німкені дозволила Марії дістати вирішальну перевагу. І хоча Петч склала зброю лише на 49-у ході, вона могла зробити це, набагато раніше.

Читайте також: Шахи: «Великі швейцарки» українці розпочали не найкращим чином

А от китайська шахістка Лей Тінцзє розвинула такий темп, який виявився не під силу іншим учасницям. Вона здобула чотири перемоги поспіль і набрала 8 очок з 9-ти. Вона на два очки випереджає п’ятьох учасниць, серед них і Марію Музичук. Крім неї - це Петч, Жу, Харіка Дронвалі (Індія) та  Лейла Джавахішвілі (Грузія).     

У десятому турі центральною буде партія Лей - Музичук. 

У Юлії Осьмак - 5 очок, у Наталії Букси - 4,5.   

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-