Шахи: «Великі швейцарки» українці розпочали не найкращим чином

Шахи: «Великі швейцарки» українці розпочали не найкращим чином

Укрінформ
У Ризі розпочалися дві так звані шахові «Великі швейцарки» - відбіркові змагання до турнірів претендентів серед жінок та чоловіків.

На жаль, для українців старт виявся досить невдалим. У чоловіків грають дев’ять наших учасників. Найкращі з них - Руслан Пономарьов, Юрій Криворчучко та Антон Коробов набрали по 2 очки з 3-х. Не знаю, чому, але українських учасників зводять грати між собою. Так, Пономарьов переміг чорними Павла Ельянова, а білими зіграв унічию з  Коробовим.  

Антон, у свою чергу, здобув перемогу над земляком Юрієм Кузубовим. Ще троє наших шахістів мають по півтора очка. Це Кирило Шевченко, Володимир Онищук та Андрій Волокитін. Шевченко та Онищук виграли по одній партій і програли стільки ж. Андрій тричі зробив нічиї. 

Поки що трохи відстають Ельянов, Кузубов та Мартин Кравців (усі набрали по 1 очку). Утім, вони теж не втратили шансів на високий результат, але треба вже додати у грі та результатах.  

Одноосібним лідером став Аліреза Фірузджа, який представляє Францію - 3 очки з 3-х. Причому в партії другого туру проти новоспеченого американця Даріуша Сверча він стояв дуже підозріло, але у  боротьбі нервів виявився переможцем. На пів очка від лідера відстають шестеро учасників.  

У жінок поки двоє наших набрали по півтора очка. Це номер перший рейтингу Марія Музичук та віцечемпіонка Європи Юлія Осьмак. На пів очка менше у Наталії Букси. Гра Марії поки що не справляє доброго враження. В усіх трьох партіях (чорними з росіянкою Олександрою  Мальцевською та Ольгою Баделкою, а також білими з 17-річною Бібісарою Асаубаєвою з Казахстану), наша Марія мала досить підозрілі позиції, але завдяки винахідливому захисту змогла тричі врятуватися. 

Осьмак, на жаль, поступилася білими у дуже принциповій партії проти лідера грузинських жіночих шахів Нани Дзагнідзе. Юлія добре розіграла дебют - англійський початок, мала певну перевагу, але потрапила у цейтнот, розгубилася і надала можливість суперниці перехопити ініціативу. А от Нана своїми шансами скористалася повною мірою. 

Після двох нічиїх прикрої поразки зазнала Букса. Її партія з Жансуєю Абдумалік з Казахстану (чорні) проходила зі змінним успіхом. Був момент, коли перевага львів’янки ставала достатньо суттєвою.  Потім позиція наблизилася до рівноваги, але у певному недочасі Наталка діяла не найкращим чином.    

У жінок лідирують дев’ятеро шахісток, які набрали - по 2,5 очка з 3-х.   

Читайте також: Шахова «Велика швейцарка» в Ризі почнеться під орудою Марії Музичук

Попереду ще 8 турів, і ми сподіватимемося, що українці надв’яжуть суперникам серйозну боротьбу.   

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-