Шахи: українці поліпшили шанси на відбіркових змаганнях у Ризі

Шахи: українці поліпшили шанси на відбіркових змаганнях у Ризі

Укрінформ
У Ризі зіграно ще три тури відбіркових змагань до турнірів претендентів «Гран-прі Свіс». Другий відрізок видався набагато кращим для українців, ніж стартовий.

Нарешті знайшла свою гру рейтинг-фаворитка Марія Музичук. У четвертому турі доля (або скоріш, арбітри) її звели із співвітчизницею Юлією Осьмак. Марія білими отримала трохи кращі шанси у закінченні. Проте, Юлія захищалася досить упевнено, і партія закінчилася внічию. 

Наступного дня Марія грала чорними з індійською шахісткою Ірине Сукандар. Боротьба йшла зі змінним успіхом, та перед контролем українська шахістка повністю переграла суперницю, здобувши першу перемогу на турнірі.

У шостому раунді на Музичук-молодшу чекала найвідповідальніша партія, можливо, усього турніру - проти грузинки Нани Дзагнідзе. Ця грая мала особливе значення ще й тому, що одне місце на турнір претенденток надають найсильнішій шахістці за рейтингом на 1 січня 2021 року. Оскільки ті, хто випереджав Музичук за цим критерієм, потрапили туди з інших причин, Марія була безумовною претенденткою на цю номінацію. Вона випереджала Нану приблизно на десять пунктів. Та після п’яти раундів ризького турніру різниця скоротилася менше, ніж на пів очка.  

Тому Марічці дуже бажано було перемогти свою безпосередню конкурентку. Легко сказати, але як це зробити? Тим більш, що гра в Ризі не дуже вдавалася Марії. Але цього разу вона була на висоті. Безумовно, Музичук–молодша чудово вгадала з вибором дебюту. У сіціліанському захисті з другим ходом 2.с3 вона поставила суперницю перед певними проблемами. І, починаючи з 12-го ходу Дзагнідзе почала помилятися. Натомість, Марія діяла бездоганно. Вона виграла фігуру і перевела партію до закінчення. Реалізувала перевагу львів’янка без проблем. Про таку перемогу спортсмени люблять жартувати: «Розірвала як Сірко картуза!»

Це дало Марії змогу не лише випередити суперницю за очками, але й відновити статус-кво у дев’ять пунктів за рейтингом. До того ж, Музичук увійшла до лідируючої групи ризького турніру. 

Одноосібним ж лідером є китаянка Лей Тінцзе - 5 очок з 6-ти. На пів очка відстають четверо учасниць: Ніно Бацілашвілі (Грузія), Еслізабет Петч (Німеччина), Жу Інер (Китай) та Наталія Погоніна (Росія). У групі переслідування шестеро шахісток, серед них - Марія Музичук - 4 очки з 6-ти. Юлія Осьмак має 3,5 очка, а Наталія Букса - 2,5.  

Українські чоловіки теж поліпшили свої справи. На цьому відрізку найкращими були Юрій Кузубов та Павло Ельянов, які набрали - по 2,5 очка з 3-х. Упевнена гра білими принесла Павлу дві повноправні перемоги.

Антон Коробов має два виграші та чотири  нічиї - 4 очки з 6-ти. Він відстає на пів очка від п’ятірки  лідерів. Це - Максим Вашє-Лаграв та Аліреза Фіруджа (обидва - Франція), Олексій Широв (Іспанія),  Євген Наєр (Росія) та Крішнан Сасікірна (Індія). 

Читайте також: Шахи: «Великі швейцарки» українці розпочали не найкращим чином

Серед українців результати такі - семеро гросмейстерів мають по 3,5 очка з 6-ти. Це - Ельянов, Кузубов, Руслан Пономарьов, Кирило Шевченко, Юрій Криворучко, Андрій Волокитін та Володимир Онищук. Мартин Кравців набрав 3 пункти. 

Сьогодні, 2 листопада, на турнірі вільний день. А потім шахісти зіграють ще по п’ять турів.   

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

На фото: Марія Музичук/grandswiss.fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-