Мінмолодьспорту: Україна й надалі продовжуватиме політику нульової толерантності до допінгу

Мінмолодьспорту: Україна й надалі продовжуватиме політику нульової толерантності до допінгу

Укрінформ
Міністерство молоді та спорту України 2 серпня висловило свою позицію щодо проблем, пов'язаних із порушенням антидопінгових правил, принципів чесної гри та морально-етичних норм спорту. 

Використання допінгу є однією з проблем сучасного світового спорту. Вона підриває довіру до змагань і чесному суперництву, шкодить здоров’ю атлетів, зазначається у заяві Мінмолодьспорту

«Допінг у спорті - це обман, який нехтує принципами спортивної доброчесності та справедливої гри.

Україна приєдналася до всіх міжнародних документів, спрямованих на боротьбу з допінгом. Так, 2001 року було ратифіковано Антидопінгову конвенцію Ради Європи, а в 2004-го - Додатковий протокол. У 2006 році Україна стала однією з перших країн, які ратифікували Міжнародну конвенцію ЮНЕСКО про боротьбу з допінгом у спорті.

Міністерство молоді та спорту і Національний олімпійський комітет України категорично засуджують дії спортсменів, які порушують антидопінгові правила, принципи чесної гри і морально-етичні норми спорту. Незважаючи на всі здобуті регалії та попередні заслуги, атлети з позитивними допінг-пробами мають понести справедливе покарання у вигляді відсторонення від змагань, анулювання результатів їхніх виступів і застосування до них фінансових санкцій, зокрема, позбавлення їх державних стипендій. 

Цей аспект регулюється указом Президента №907/2011 «Про державні стипендії чемпіонам і призерам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор».  В пункті 9 Положення про державні стипендії чемпіонам і призерам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор стверджується, що стипендіат може бути позбавлений державної стипендії Президентом України за поданням Міністерства молоді та спорту України в деяких випадках. Зокрема у випадку «дискваліфікації Міжнародним олімпійським комітетом, Міжнародним паралімпійським комітетом, іншою міжнародною спортивною організацією або національною спортивною федерацією з відповідного виду спорту», а також у випадку «порушення вимог антидопінгового законодавства».  

Порушення прав чистих спортсменів ставить під загрозу етичні принципи та виховні цінності спорту, нівелює принципи чесної гри та має негативний влив на молоде покоління», - йдеться у заяві.

Читайте також: До 2023 року в Україні побудують 25 спорткомплексів - Гутцайт

Міністерство запевнює, що Україна й надалі продовжуватиме політику нульової толерантності до допінгу, захищатиме права чистих спортсменів, боротиметься з маніпуляціями у спорті, співпрацюватиме на національному та світовому рівні з організаціями, які підтримують принципи чистого спорту.

Фото: sport.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-