«Фінал» з Україною: австрійці не гратимуть на нічию

«Фінал» з Україною: австрійці не гратимуть на нічию

Огляд
Укрінформ
Австрійська сторона сприймає матч з Україною як свій «фінал» на шляху в 1/8, і грати буде на перемогу, хоча й нічия задовольнить.

Для австрійської збірної нинішній чемпіонат Європи з футболу вже можна рахувати як історичний. До цього збірна Австрії з футболу (Österreichische Fußballnationalmannschaft​) двічі проходила кваліфікацію на Євро, у 2008 та 2016 роках, однак приводу порадіти своїм вболівальникам не давала. Чотири гри було програно, двічі зіграно в нічию. І лише сьома гра на цьому європейському турнірі стала для австрійців переможною: у матчі проти збірної Північної Македонії 13 червня Австрія перемогла з рахунком 3:1.

Читайте також: Букмекери дали прогноз на матч Євро-2020 Україна - Австрія

ПЕРША ПЕРЕМОГА НА ЄВРО З ЦІЛЛЮ НА 1/8  ФІНАЛУ

Тим не менше, австрійці націлені на іншу історичну віху – вихід в 1/8 фіналу цього головного змагання національних збірних по футболу у Європі. Саме про таку ціль заявляв перед початком Євро-2021 президент Федерації футболу Австрії (ÖFB) Лео Віндтнер. Про це ж нагадав перед матчем зі збірною Україною тренер австрійців Франко Фода: «Все у наших руках, щоб дійти до 1/8 фіналу. Марко Арнаутович повернеться у наш «фінал» проти України. Ми будемо готові.

Франко Фода
Франко Фода

І перемога над північномакедонцями робить це досягнення цілком реальним. Навіть у випадку програшу українській команді збірна Австрії перебуватиме на третьому місці в групі з трьома очками, а отже зберігатиме шанси, щоправда невеликі, стати однією з 16-ти кращих команд турніру. Ці шанси сильно підвищаться, якщо Австрія зіграє з Україною внічию: австрійська команда залишиться на третьому місці, однак вже матиме чотири очки, які майже гарантують прохід в омріяну1/8 фіналу. Перемога ж Австрії у матчі з Україною – друге місце у групі та автоматичне проходження далі.

«Остання гра ÖFB проти України: спочатку фінал, потім одна восьма фіналу», - з таким заголовком вийшла у понеділок стаття австрійської газети Der Standard, присвячена матчу з українцями. І цей заголовок чітко демонструє, як в Австрії ставляться до гри у Бухаресті – називаючи її своїм «фіналом», найважливішою грою турніру. 

Читайте також: Підготуватися до матчу турніра: Україна проти Австрії

АВСТРІЙЦІ НЕ ГРАТИМУТЬ НА НІЧИЮ

Таким чином, нічия у поєдинку 21 вересня у Бухаресті могла б бути бажаним результатом для обох команд: українська збірна посідає (за рахунок різниці в м’ячах) друге місце і автоматом йде в одну восьму, австрійці – третє з високими шансами потрапити в наступний раунд.

Втім, австрійці вже дали зрозуміти, що у понеділок не мають наміру грати від оборони, повільно пасуючи один одному та обережно граючи на нічийний рахунок, в очікуванні такої ж гри і від українців.

«Не думаю, що нам треба на це розраховувати. Грати з прицілом на 1 очко було б неправильною тактикою у всіх відношеннях», - прокоментував президент ÖFB Лео Віндтнер варіант гри на нічию.

Лео Віндтнер
Лео Віндтнер

З огляду на задовільний для обох команд нічийний результат у матеріалах австрійських ЗМІ про матч зі збірною України стала також підніматися тема  «Хіхонської ганьби» або «Хіхонського пакту про ненапад». Мова йде про скандально відому зустріч між футбольними збірними Австрії та ФРН у рамках групового етапу чемпіонату світу1982 року в іспанському місті Хіхон. Тоді більшість ігрового часу обидві команди просто вбивали час, тягнучи необхідний для обох команд результат до фінального свистка, що викликало величезне обурення футбольних фанатів як на стадіоні, так і у всьому світі.

Коментуючи таке тло, президент ÖFB вже заявив, що «жодних історичних повторів» під час матчу у Бухаресті не буде: «Краще за все про це навіть не говорити. Це історія, яка не вимагає повторення».

Гравці збірної Австрії також налаштовуються грати в динамічний футбол.

«Ми точно не гратимемо на нічию. Це – найгірше, що можна зробити. Бажання протримати весь час рахунок 0:0 – це абсолютно неправильний підхід», - заявив півзахисник австрійської національної збірної Ксавер Шлагер.

Такої думки дотримується і його колега по півзахисту Флоріан Грілліч.

«Якщо ти виходиш з бажанням неодмінно зіграти в нічию, то це може мати неприємні наслідки», - зазначив півзахисник клубу «Гоффенгайм».

За його словами, цікавим є те, яку тактику оберуть українські футболісти, яким вистачає і нічиєї: «Важко сказати, як поведе себе Україна – будуть вони грати вичікувально, чекати момент для контрнаступу чи ж будуть тиснути».

Загалом же Грілліч переконаний, що гра з Україною має «величезне значення для всієї Австрії, і не лише футбольної Австрії».  «Для таких ігор живуть. Звичайно, є тиск, але це позитивний тиск. Ми можемо багато виграти, вперше пробитися в одну восьму фіналу. І я думаю, що це поштовх для кожного», - заявив 25-річний австрійський футболіст.

Велике значення матчу в Бухаресті надає й форвард австрійської збірної, колега Грілліча по «Гоффегайму», Крістоф Баумгартнер. Гра проти Північної Македонії стала найбільшою в його кар’єрі, зустріч же з Україною він називає не інакше як «маленький фінал». «Один яскравий момент йде за іншим. Для нас це – фінал, хоча нерви були більш напруженими перед першою грою. Зараз це вже більше як захват, практично жага гри», - заявив футболіст.

Баумгартен також не уявляє собі, що обидві команди гратимуть матч з розрахунком на одне очко. «Ніхто не підходить до гри, виходячи з того, що обом командам вистачить і одного очка. Я ніколи так не робив. І цього, певно, не робив ніхто з нас – щоб хтось розпочинав гру і говорив: «Добре, сьогодні ми граємо на нічию».  Думаю, на такому рівні це взагалі неможливо», - зазначив він.

Нападник австрійської збірної припускає, що на початку гри обидві команди «не йтимуть на абсолютний ризик».  «Але я переконаний, що принципово наша гра – це нарощувати тиск і забити на один гол більше, ніж суперник. Я дуже впевнений, що нам, з нашою якістю, вдасться це зробити», - заявив Баумгартен.

Півзахисник ÖFB-Team Конрад Лаймер очікує, що українці, скоріш за все, віддадуть м’яч і гратимуть вичікувально. Він же налаштований лише перемагати: «Ми хочемо перемогти, оскільки ніщо інше нас не влаштовує. Я не фанат грати вичікувально чи на нічию. Мені це не подобається».

За його словами, сценарій жаху для австрійської збірної – програти і потім з трьома очками ще два дні тремтіти і чекати, чи пройдуть вони далі у турнір з таким результатом. «Звичайно, ми хочемо змінити ситуацію, щоб ми не сиділи з трьома очками та чекали, як зіграють інші. Ми хочемо це виправити вже у понеділок», - заявив Лаймер.

З огляду на те, що обом командам вистачає і нічиєї, центрфорвард австрійської збірної Саша Калайджич не очікує якогось «привабливого» футбольного дійства на матчі у Бухаресті і прогнозує, що українці гратимуть без ризику.  «Я думаю, що загалом це буде більше обережна гра. Україна знає, що вона з нічиєю проходить далі», - зазначив він.

При цьому, у таборі ÖFB налаштовуються на перемогу. «Ми спробуємо виграти гру. Я можу говорити лише за себе, але я хочу виграти кожну гру – і в понеділок теж», - заявив Калайджич, який називає гру з українцями «однією з найважливіших у своїй кар’єрі».

«Ситуація очевидна: ми хочемо виграти і стати другими», - підсумував задачі на матч з українцями тренер австрійців Франко Фода.

Читайте також: Ми знайшли слабкі місця у збірної України і будемо їх використовувати – тренер Австрії

СИЛЬНІШІ ЗА ПОРТУГАЛЬЦІВ

«Українці сильніші за Португалію», - пише провідне австрійське видання Der Standard, зазначаючи, що повага до противника у збірної Австрії присутня. 

Нагадується, що у кваліфікації чемпіонату Європи українці, окрім іншого, залишили позаду чемпіона Європи збірну Португалію, яка перемогла на Євро-2016.

«Вони потрапили до нас з вищого кошика. І це буде надзвичайно складне завдання. Я вважаю, що ми, безумовно, можемо зустріти Україну на рівних. Але потрібно буде віддатися на усі 100 відсотків, щоб забезпечити тут хоча б одне очко», - заявив президент Федерації футболу Австрії Лео Віндтнер.

Der Standard також вказує на той факт, що з восьми ігор цього року українці програли лише одну – проти Нідерландів. З іншого боку, австрійці у 2021 році лише двічі вигравали в семи іграх.

«Україна - це сильна команда, вони це довели у матчі проти Нідерландів.  Вони мають чудових індивідуальних гравців і чудові результати», - заявив Віндтнер.

За його словами, гра у Бухаресті є «надзвичайно важливою» для австрійського футболу, але, звичайно, і для самих гравців. «Вони знаходяться на рівні, який має також велике значення для їхньої кар'єри», - додав президент ÖFB.

Високо оцінив українську збірну і півзахисник австрійців Конрад Лаймер.

«Збірна України, передусім, дуже добре підготовлена фізично. Її гравці чудово пересуваються та є небезпечними при виконанні стандартних положень. Найголовніше для нас – не пропустити», - заявив він.

Александар Драгович
Александар Драгович

Головним же фахівцем австрійців з української збірної вважається Александар Драгович, який до 2016 року успішно виступав за київське «Динамо». Про свого колишнього товариша по команді Андрія Ярмоленка – «нинішнє серце української збірної» – Драгович відгукується з повагою: «Його ліва нога видатна».

Загалом, за оцінкою Драговича, у Бухаресті ввечері 21 червня гратимуть дві рівні команди. І це справді так: у світовому рейтингу національних збірних по футболу обидві країни перебувають поруч – Австрія на 23-му місці, Україна – на 24-му.

Василь Короткий, Відень

Фото: Getty Images, APA, AFP, DIENER, GEPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-