Жителі Калгарі проголосували проти Олімпіади-2026 в Канаді

Жителі Калгарі проголосували проти Олімпіади-2026 в Канаді

Укрінформ
Більшість жителів канадського Калгарі, які взяли участь у референдумі, проголосували проти проведення в місті Зимової Олімпіади у 2026 році.

Про це свідчать неофіційні результати проведеного у вівторок плебісциту, оприлюднені міськадміністрацією Калгарі.

Згідно із даними, 56,4% учасників проголосували проти Олімпіади. Всього ж у референдумі взяло участь 304 тис. жителів, що трохи більше 50% від загальної кількості виборців у місті. Остаточні результати референдуму будуть оголошені у понеділок, але вони, найвірогідніше, не відрізнятимуться від неофіційного підрахунку.

Референдум не був юридично зобов’язуючим, але міська влада вже заявила, що дотримається волі людей. "Народ висловився, кількісно й чітко заявивши про своє бажання. Це дає точне розуміння, куди ми рухатимемося надалі", - сказав мер Калгарі Нехід Ненші, висловивши при цьому особисте розчарування результатами плебісциту.

Хоча для остаточного відкликання заявки на проведення Олімпіади міськраді Калгарі ще належить проголосувати в понеділок, очікується, що цей крок стане лише формальністю, оскільки її члени раніше заявляли, що теж дотримаються результатів референдуму.

Читайте також: Визначилися міста-претенденти на проведення Олімпіади-2026

Додамо, що за попередніми оцінками організаційного комітету, проведення у Калгарі Зимової Олімпіади у 2026 році коштувало б 5,23 млрд дол. План передбачав побудову двох нових об’єктів та реставрацію під сучасні потреби спортивних арен, споруджених для Олімпіади 1988 року. При цьому 3 млрд дол. повинні були надійти від держави, а решта - від приватних інвесторів й Міжнародного олімпійського комітету.

Натомість, очікується, що проведення Олімпійських Ігор принесло б Калгарі та Альберті 7,4 млрд дол. Для порівняння зазначимо, що Зимові Олімпійські ігри у Ванкувері в 2010 році коштували 7,7 млрд дол.

У випадку офіційної відмови Калгарі від проведення Олімпіади-2026 у конкурсі залишиться лише два претенденти: шведський Стокгольм та італійські міста Мілан і Кортіна д’Ампеццо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-