На Олімпіади-2020 виступатиме команда біженців - МОК

На Олімпіади-2020 виступатиме команда біженців - МОК

Укрінформ
На Олімпійських іграх у Токіо 2020 року буде Олімпійська збірна біженців.

Таке рішення ухвалив Міжнародний олімпійський комітет на 133-й сесії в Буенос-Айресі, повідомляється на сайті організації. 

«Сесія МОК в черговий раз схвалила цю ініціативу. В ідеальному світі нам не потрібна команда біженців на Олімпійських іграх. Але, на жаль, причини, за якими ми вперше створили Олімпійську збірну біженців перед Олімпійськими Іграми в Ріо в 2016 році, продовжують зберігатися. Ми зробимо все можливе, щоб вітати спортсменів і дати їм будинок в Олімпійському селищі», - прокоментував рішення президент МОК Томас Бах.

Формування збірної здійснюватиметься в тісній співпраці з Національними олімпійськими комітетами, міжнародними спортивними федераціями, Оргкомітетом Токіо-2020 і Управлінням верховного комісара у справах біженців ООН.

Верховний комісар УВКБ Філіппо Гранді в свою чергу зауважив, що «в 2016 році група біженців у Ріо-де-Жанейро вразила уяву людей у всьому світі і продемонструвала людську сторону глобальної кризи біженців через спорт». УВКБ ООН у рамках довгострокового співробітництва з МОК грає вирішальну роль на всіх етапах відбору і затвердження спортсменів.

Перша в історії Олімпійська команда біженців була створена МОК в 2015 році. До неї були відібрані 10 спортсменів: двоє плавців, двоє дзюдоїстів, один бігун на марафонські дистанції і п'ять бігунів на середні дистанції, родом з Ефіопії, Південного Судану, Сирії і Демократичної Республіки Конго. Вони стали зразком для наслідування і оптимізму для майже 68,5 мільйона біженців і внутрішньо переміщених осіб.

З часу проведення Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро МОК продовжував надавати підтримку цим 10 олімпійцям-біженцям, а також ряду інших спортсменів-біженців на п'яти континентах через спеціальну програму підтримки «Олімпійська солідарність».

Крім того, у вересні 2017 року МОК запустив Фонд олімпійських біженців з метою більш широкої підтримки захисту і розширення прав і можливостей вразливих переміщених осіб за допомогою спорту.

Читайте також: В Буенос-Айресі відкрили юнацькі Олімпійські ігри

МОК і УВКБ спільно надають допомогу біженцям і внутрішньо переміщеним особам, використовуючи силу спорту для сприяння розвитку молоді, освіти, соціальної інтеграції та охорони здоров'я протягом останніх 20 років.

Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-