У школярів погіршується психоемоційний стан унаслідок війни

У школярів погіршується психоемоційний стан унаслідок війни

Дослідження
Укрінформ
Психоемоційний стану українських школярів погіршується внаслідок війни. Тим часом самі учні цього не усвідомлюють.

Про це розповів голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, презентуючи в Укрінформі "Дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у 2023-2024 навчальному році".

Згідно з цьогорічним дослідженням, 50% учителів звертають увагу на нестабільний психоемоційний стан учнів, тоді як минулоріч таких було 35%. Стан учнів педагоги оцінювали за такими критеріями, як нестабільний психоемоційний і тривожний стан, втомлюваність, напруженість, зниження мотивації до навчання.

Голова ДСЯУ вважає дуже тривожною тенденцію погіршення психоемоційного стану учнів, що впливає на ефективність навчального процесу.

Читайте також: ЮНІСЕФ: За два роки війни діти з прифронтових територій провели майже сім місяців у бомбосховищах

“Показники тривожності і психоемоційного стану учнів абсолютно погіршуються. Якщо в 2022-23-х роках питання мотивації дітей становило 40%, напруженість 20% і втомлюваність 33%, то зараз ці цифри фактично подвоїлися. Якщо ми не змінимо ситуацію в цій частині і не почнемо враховувати такий стан дітей, про жодні результати навчання не може бути мови”, - наголосив Гурак.

Тим часом, як показало дослідження, 45% учнів у містах і 50% у селах вважають себе щасливими. І в такому психоемоційному стані дітей є тривожні тенденції, вважає експерт Міжнародного фонду “Відродження” Григорій Баран.

“На думку вчителів, утричі зросла тривожність дітей, а при цьому 85% учнів у селах і 80% у містах почуваються у безпеці (згідно з дослідженням - ред.). Це є тривожна тенденція, яка говорить про нормалізацію війни, і що діти звикли жити в умовах війни - повітряних тривог, укриттів, онлайну. Це свідчить про те, що в дітей є певні тривожні стани, які вони самі не помічають. І це засвідчують психологи”, - зазначив Баран.

Дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни проводилося Державною службою якості освіти України та Державною освітньою установою «Навчально-методичний центр з питань якості освіти» у грудні 2023 – січні 2024 року та охопило понад 100 шкіл з усіх областей України, які взяли участь у дослідженні.

Читайте також: Тренінг зі психологічної допомоги в межах програми «Ти як?» пройшли понад 100 викладачів ВНЗ

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово захоплених росіянами містах Луганської області школярів змушують відвідувати пропагандистські пересувні виставки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-