ЮНІСЕФ: За два роки війни діти з прифронтових територій провели майже сім місяців у бомбосховищах

ЮНІСЕФ: За два роки війни діти з прифронтових територій провели майже сім місяців у бомбосховищах

Укрінформ
В Україні діти, які проживають на прифронтових територіях, упродовж останніх двох років війни були змушені провести від 3 до 5 тисяч годин, або 4 – 7 місяців, у підвалах чи на станціях метро під час повітряних тривог.

Про це йдеться в заяві Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) до других роковин повномасштабного вторгнення, передає Укрінформ.

В ЮНІСЕФ зазначили, що від самого початку повномасштабної війни в лютому 2022 року повітряна тривога оголошувалася близько 3500 разів у Запорізькій та Харківській областях і майже 6200 разів у Донецькій області.

«Через постійні обстріли діти в Україні майже не мають можливості оговтатися від страждань і травм, пов’язаних із війною, а кожна сирена, кожен звук вибухів приносять ще більше переживань. Освіта дає дітям відчуття надії та стабільності, але мільйони українських школярів мають проблеми з доступом до неї або ж не мають можливості навчатися взагалі», – зазначила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

Вона наголосила, що особливо важким є зимовий період, коли тисячі українських дітей змушені ховатися в холодних і сирих підвалах, бо через обстріли їх житла залишилися без опалення, водо- та електропостачання.

«Війна в Україні зруйнувала малечі дитинство. Вона завдала шкоди психічному здоров’ю дітей та їхній здатності до навчання. Діти пережили два роки жорстокості та ізоляції, вони розлучені з сім’ями, переживають втрату близьких і вимушений переїзд, мають проблеми з доступом до освіти та послуг охорони здоров’я. Вони потребують припинення цих жахіть», – сказала Рассел.

Читайте також: У співпраці з ЮНІСЕФ на Харківщині створили десять цифрових освітніх центрів

За даними ЮНІСЕФ, із психологічними наслідками війни в Україні стикнулися щонайменше половина дітей віком 13–15 років, які мають проблеми зі сном, а кожен п’ятий потерпає від нав’язливих думок і спогадів, які є типовими симптомами посттравматичного стресового розладу.

Три чверті нещодавно опитаних фондом дітей і молодих людей віком від 14 до 34 років повідомили про потребу в емоційній або психологічній підтримці, проте менше третини з них звернулися по допомогу.

В організації б’ють на сполох: 40% дітей по всій Україні відчувають труднощі з доступом до освіти через брак відповідних умов, а в прифронтових районах половина дітей шкільного віку взагалі не має доступу до освіти.

«Діти (за час війни – ред.) фактично втратили два роки читання та рік математики», - наголошується в заяві.

При цьому батьки з різних куточків України визнають, що їм важко надавати підтримку своїм дітям, хоча в ці скрутні часи малеча потребує якнайбільше батьківської допомоги.

За два роки від початку повномасштабної війни ЮНІСЕФ розширив свою діяльність в Україні й сьогодні офіси фонду працюють у Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, Полтаві, Миколаєві та Харкові, надаючи гуманітарну допомогу та критичну підтримку дітям і їх родинам.

Головна мета діяльності ЮНІСЕФ в Україні – це забезпечити дітям доступ до послуг охорони здоров’я, імунізації, підтримки здорового харчування, захисту, освіти, безпечної води та санітарії, соціального захисту, психічного здоров’я і психосоціальної підтримки.

Читайте також: ЮНІСЕФ передав на Полтавщину «лікарню на колесах» для порятунку новонароджених

У країнах, які приймають переміщених українців, ЮНІСЕФ працює з урядами, муніципалітетами та партнерами на місцях, щоб зміцнити національні системи, які надають дітям-біженцям та дітям із вразливих категорій у приймаючих громадах якісну освіту, послуги охорони здоров'я та захисту.

«Гуманітарні принципи, міжнародне гуманітарне право та міжнародне право людини мають бути дотримані. Дітям потрібен шанс на відновлення, і найкращий спосіб зробити це – припинити війну», - заявила Рассел.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні другі роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Два роки тому близько 3:40 на територію Луганської області зайшла перша колона російських танків, а сама Україна здригнулася від перших ворожих ракет на своїй території.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-