У Бабиному Яру вшанували пам’ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової

У Бабиному Яру вшанували пам’ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової

Фото
Укрінформ
На Алеї Праведників у Бабиному Яру в Києві, у вівторок, 14 травня, відбулась традиційна спільна міжконфесійна молитва, присвячена Дню пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

У МКІП зазначили, що такі заходи покликані зберегти памʼять про людяність та жертовність українців в складні і жорстокі воєнні часи.

У Бабиному Яру вшанували пам'ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни / Фото: пресслужба МКІП

За словами т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, “на нашій землі всі українці, які є представниками різних націй та національностей, відчувають страждання і трагедію, яка зобов’язує нас об’єднатися. Як і тоді, найсміливіші і найвідданіші жертвували своїм життям в ім’я спасіння душ ближніх. Так і сьогодні найкращі представники українського суспільства віддають себе, щоб на нашій землі панувала правда”.

“Ми низько вклоняємося пам’яті тих людей, які загинули в роки Другої світової заради захисту своїх ближніх. Ми співчуваємо тим родинам, які втратили своїх рідних. Сьогодні досвід робить нас сильнішими. Бо ми знаємо рецепт стійкості і виживання. Це підтримка один одного і небайдужість до долі своїх співгромадян”, – наголосив Карандєєв.

Участь у спільній молитві взяли Праведники та їх родичі, представники духовенства різних конфесій, громадських організацій та медіа.

До учасників звернулась заступниця керівника Офісу Президента України Олена Ковальська.

“Памʼять робить нас сильнішими у нашій боротьбі. Незалежно від складності часів, ми залишаємось людьми”, – сказала вона.

На думку посла Держави Ізраїль в Україні Михаеля Бродського, "якби не подвиг Праведників, якби Праведники не врятували євреїв під час Другої світової війни, мабуть, не було б держави Ізраїль".

"Тому ми дуже вдячні всім, хто рятував Праведників народів світу. Ми знаємо, що в Україні є понад 2 700 Праведників, але насправді їх кількість набагато більша, бо ми не знаємо всіх прикладів врятування євреїв. Їх звичайно набагато більше. Ми дякуємо всім. Вони справжні Герої України. Вони справжні герої Ізраїлю. І Ізраїль завжди буде вдячний тим, хто врятував євреїв під час Другої світової війни", – підкреслив Бродський.

Читайте також: Серед Праведників народів світу понад 2,5 тисячі українців - Зеленський

Під час заходів Праведник Василь Назаренко передав свій архів Національному історико-культурному заповіднику “Бабин Яр”.

“Думаючи про цей день, особливо важливо знати, спілкуватися з тими людьми, хто це пройшов, хто є Праведником, хто показав гідність та справедливість, якої нам не вистачає. Працюємо з памʼяттю, яка є. Розуміючи минуле, ми маємо розуміти як нам діяти зараз”, – зазначила директорка Національного історико-культурного заповідника “Бабин Яр” Роза Тапанова.

Як повідомлялось, постанову про встановлення 14 травня Днем пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, Верховна Рада ухвалила 2 лютого 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-