Данія через медіаграмотність прагне посилити стійкість українців до дезінформації РФ - посол

Данія через медіаграмотність прагне посилити стійкість українців до дезінформації РФ - посол

Укрінформ
Посилення спроможності української громадськості критично аналізувати інформацію означає підсилення стійкості українців до дезінформаційних кампаній Росії, які відбуваються цілодобово.

Про це заявив посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен на міжнародній конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дипломат зазначив, що понад 80% данської допомоги Україні є оборонною, Данія також допомагає у відбудові Миколаєва та підтримує проєкти щодо свободи медіа та медіаграмотності, оскільки протистояння з РФ відбувається не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі.

«Всі ми знаємо про дезінформаційні кампанії Росії, які відбуваються цілодобово, як мінімум у соцмережах. Саме тому нам потрібно посилити спроможність української громадськості критично аналізувати інформацію та медіамеседжі. Для нас це означає підсилення стійкості українців», - сказав Міккельсен.

Він зауважив, що у багатьох країнах є інструменти саморегулювання медіа, які не перебувають під контролем держави, – комісії, ради, або уповноважені з цих питань. У Данії регулювання здійснює незалежна медіарада, її голову призначає голова Верховного суду, а членів обирають журналісти та редактори. До цієї ради можна подати скаргу, і вона після розгляду може винести рішення, що якась новина суперечить професійній етиці.

«Цікаво, що у них немає великого набору інструментів, вони не можуть санкціонувати або карати людей, а можуть просто вказати на необхідність опублікувати уточнення або коментар. Я дізнався від пресспільноти, що найбільш дошкульним для її представників є осуд колег. Цей механізм саморегулювання досить добре працює», - акцентував посол Данії.

Читайте також: Медіаграмотність потрібно вивчати у школі - Карандєєв

Як повідомляв Укрінформ, у Києві розпочалася дводенна Міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання. Співорганізаторами конференції є Міністерство культури та інформаційної політики, Програма підтримки ОБСЄ для України, Офіс Ради Європи в Україні, International Media Support, UNDP в Україні, Бюро ЮНЕСКО в Україні та Представництво Європейського Союзу в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-