На Хмельниччині у державному архіві зберігають сторічні документи про допомогу від США

На Хмельниччині у державному архіві зберігають сторічні документи про допомогу від США

Документ
Укрінформ
У державному архіві Хмельницької області зберігаються документи про надання Сполученими Штатами Америки допомоги Поділлю від голодної смерті, датовані 1923 роком.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив кандидат історичних наук, начальник відділу публікаційної та науково-видавничої роботи державного архіву Хмельницької області Юрій Олійник.

На його думку, архівні документи є знаковими на фоні нинішньої допомоги Палати представників США Україні на майже 61 млрд дол.

“Понад сто років тому США надавала допомогу українцям, рятуючи їх від голодної смерті, яку організувала радянська Росія, як покарання за створення власної держави. Тоді серед п'яти губерній для надання допомоги жертвам голоду була й Подільська”, - зазначив історик.

Він розповів, що у червні 1922 року був створений Подільський комітет допомоги в рамках діяльності Американського комітету з допомоги голодуючим в Україні (American Relief Administration - ARA). І вже до серпня комітети АRА працювали у 80 населених пунктах Поділля.

“ARA забезпечила значні обсяги харчової допомоги, включаючи зерно, консервовані продукти, медикаменти та інші необхідні товари. На той час на Поділлі, зокрема на території теперішньої Хмельницької, а раніше Кам`янець-Подільської області, було багато дитячих будинків, куди перевозили голодуючих дітей із Поволжя. Більшість продукції була розрахована саме на них. Проте радянська влада намагалась замовчувати цю проблему і через певний тиск американська організація вже через рік згорнула тут свою діяльність”, - розповів Олійник.

За його словами, як свідчать архівні дані, упродовж всього періоду діяльності АRА видала 180,9 мільйона пайків, ліків на суму понад 3 мільйони доларів, розподілила 400 тисяч продовольчих посилок вартістю по 10 доларів та 11 тисяч речових – вартістю по 20 доларів кожна.

Читайте також: Американська допомога дуже скоро буде в Україні - помічник держсекретаря

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників США ухвалила проєкт закону «Про додаткові асигнування на безпеку України - 2024», який передбачає виділення 61 млрд дол. Очікується, що цей пакет буде переданий на розгляд Сенату якомога швидше. 

Фото всередині тексту надані державним архівом Хмельницької області

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-