Єврокомісія виділила додаткові €10 мільйонів для підтримки українських дослідників

Єврокомісія виділила додаткові €10 мільйонів для підтримки українських дослідників

Укрінформ
Європейська комісія оголосила про виділення додаткових 10 мільярдів євро для підтримки українських дослідників, у рамках програми Horizon Europe (Горизонт Європа).

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської комісії.

«Єврокомісія доповнила бюджет ініціативи MSCA4Ukraine, яка була створена для підтримки дослідників, вимушених виїхати з України, ще на 10 мільйонів євро. Ця схема, що заснована в рамках Програми дій Марії Склодовської-Кюрі (MSCA), підтримує дослідників з-поміж переміщених осіб від початку російської агресивної війни проти України», - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Це додаткове фінансування надасть можливість продовжити дослідницьку роботу для принаймні ще 50 дослідників, рівня кандидатів на докторський ступінь, або докторів наук, які були вимушені покинути Україну. Вони зможуть продовжити свою дослідницьку роботу у безпеці та на базі європейських університетів, компаній, дослідницьких центрів та інших подібних установ, що дислоковані на території ЄС або у країнах, що є асоційованими з програмою Horizon Europe. Допомога надаватиметься також тим організаціям, які прийматимуть у себе українських дослідників, включаючи підтримку тих людей, які прибувають в такі організації разом із родиною.

З моменту започаткування ініціативи MSCA4Ukraine за наведеною схемою вдалося підтримати 125 українських дослідників, які опинилися за кордонами України, отримали роботу та можливість професійного тренування у 21 європейській країні.

Читайте також: Американська і Польська академії наук оголосили конкурс для українських дослідників

Українські дослідники зможуть самотужки обирати теми для дослідницьких робіт, в тому числі й ті, що можуть бути використані на користь процесів відновлення та відбудови України. Наприклад, в рамках поточної ініціативи MSCA4Ukraine пошукувачі долучені до проєктів, що стосуються, наприклад, розслідування воєнних злочинів в Україні або вирішення ментальних проблем жінок з числа внутрішньо переміщених осіб.

Наступний конкурс на участь в ініціативі MSCA4Ukraine, як очікується, буде оголошений у травні 2024 року. Відібрані кандидати зможуть розпочати свої наукові проєкти з початку 2025 року. Претенденти мають готувати подання разом із європейськими організаціями, в яких вони мають намір працювати.

Читайте також: Коледж Virginia Tech відкриває програму для українських науковців-біженців

Як повідомлялося, ініціатива MSCA4Ukraine була започаткована у вересні 2022 року із бюджетом 25 мільйонів євро, для підтримки дослідників з-поміж переміщених осіб з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-