Майже 80% жінок зі статусом ВПО активно працевлаштовуються

Майже 80% жінок зі статусом ВПО активно працевлаштовуються

Дослідження
Укрінформ
Близько 78% жінок зі статусом ВПО успішно працевлаштовуються на роботу в нових громадах.

Про це повідомила директорка аналітичного центру «Соціоконсалтинг» Ірина Демченко під час презентації “Дієвість політики підтримки економічної активності жінок-ВПО: результати дослідження” в Укрінформі.

Дослідження проводилося серед 500 жінок-ВПО віком 18-59 років у середині 2023 року у форматі фокус-груп та індивідуальних особистих інтерв’ю face-to-face в місцях компактного проживання ВПО.

“Серед усіх опитаних жінок понад три чверті (78%) на момент дослідження працювали, 22% – не мали роботи. Більшість працюючих є наймані працівниці. Ведуть підприємницьку діяльність 16%, у т.ч. 12% зареєстровані як ФОПи, 4% віднесли себе до самозайнятих, фрілансерок, які надають послуги без реєстрації», - повідомила результати опитування Демченко.

За її словами, тих жінок із числа внутрішньо переміщених осіб, які зневірились, не шукають активно роботу та не працюють за власним бажанням було усього 2% з вибірки. Ще кілька відсотків - жінки, які мають об'єктивні перешкоди на ринку праці, наприклад, дуже маленькі діти, проблеми з влаштуванням дитини в садочок, або догляд за родичами, які не в змозі себе обслуговувати.

Читайте також: Понад 90 тисяч переселенців подали заяви на продовження держдопомоги

“Усі інші активно включалися в пошук роботи на новому місці та знаходили її”, - зазначила Демченко.

При цьому, за словами керівниці відділу моніторингу та оцінки соціальних проєктів АЦ «Соціоконсалтинг» Наталії Булиги, лише 4% опитаних жінок не стикалися з проблемами на шляху до працевлаштування. Найголовніший фактор, про який зазначили майже 90% опитаних респонденток - це низька оплата праці, а також незручний графік роботи, особливо для жінок, які мають дітей.

Експертка висловила занепокоєння наявною тенденцією щодо матеріального становища респонденток. Навіть серед тих, хто працює за наймом 6% не може задовольнити базові фізичні потреби у їжі та одягу, а 51% опитаних зазначають, що заробітної плати на новому місці вистачає на їжу, а от купити одяг вже складно.

Також у АЦ «Соціоконсалтинг” наголосили на недостатній інформованості жінок про спеціальні заходи та програми, які сприяють зайнятості ВПО.

“Ми запитували респонденток про конкретні програми, які реалізуються або державою, або міжнародними та українськими організаціями і з'ясували, що рівень поінформованості складає не більше 40%, а кількість тих, хто має досвід участі в таких програмах ще менша”, - додала Булига.

Читайте також: Переселенцям надаватимуть субсидію на оренду житла

Тож з метою підвищення ефективності політики підтримки економічної активності жінок-ВПО аналітики пропонують ряд заходів на державному рівні. А саме:

• створити єдиний реєстр вітчизняних та міжнародних організацій, які реалізують навчальні та грантові програми для жінок-ВПО, з переліком відповідних програм, доступний як для організацій, які займаються сприянням економічній активності жінок-ВПО, так і для самих жінок-ВПО, які бажають брати участь у таких програмах;

• розвивати співпрацю між організаціями, які займаються освітніми та грантовими програмами для різних категорій населення, в тому числі і для жінок-ВПО, з метою обміну інформацією та досвідом, проведення спільних інформаційних заходів;

• розвивати взаємодію та координацію між суб’єктами, які сприяють економічній активності жінок-ВПО, з метою розробки та впровадження дієвих заходів для подальшої підтримки економічної активності жінок-ВПО;

• створити єдиний державний портал, на якому розміщувалася б інформація про всі програми, доступні на національному рівні або в окремих регіонах/громадах;

• запровадити механізм звільнення уразливих категорій населення, зокрема жінок-ВПО, від сплати податків при отриманні гранту (19,5% від суми гранту) або сплати їх із відстрочкою протягом першого року роботи;

• передбачити механізм контролю за цільовим використанням грантової допомоги, наданої вітчизняними організаціями та механізм повернення таких коштів у разі їх нецільового використання;

• підвищити вимоги до рівня підготовки викладачів навчальних програм з питань підприємництва, забезпечити моніторинг задоволеності слухачів курсів відповідних програм їх змістом і якістю викладання, враховувати отримані дані для підвищення якості навчання.

Як повідомлялось, за даними Міжнародної організації з міграції, станом на кінець 2023 року фактична чисельність ВПО в Україні становить 3,7 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-