Зеленський вшанував у Бучі пам’ять жертв російського терору

Зеленський вшанував у Бучі пам’ять жертв російського терору

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вшанував пам’ять українців, убитих російськими загарбниками під час тимчасового захоплення Бучанської громади Київської області.

Про це повідомили в Офісі Президента, передає Укрінформ.

Глава держави встановив лампадку до Стіни пам’яті біля церкви Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих у місті Буча.

Меморіал складається з кількох стел, на кожній із яких – таблички з викарбуваними іменами загиблих. На сьогодні там наявні 509 імен цивільних громадян, яких вдалося ідентифікувати. Деякі таблички наразі безіменні.

До участі в церемонії долучилися Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, керівник ОП Андрій Єрмак, посли іноземних держав та глави іноземних представництв і представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Президент наголосив, що у розв'язаної Росією війни проти України глобальне значення, і ніхто у світі не може залишатися осторонь цієї битви.

«У цієї війни – глобальне значення. Це війна за право на існування для нашої держави та водночас - за право на життя для кожної людини. За гідність для нашого народу і для кожного народу, який прагне своєї долі. Це війна за те, щоб ніхто не смів ставати звіром по відношенню до інших. І вбиті окупантами наші люди, чиї тіла лежали на вулицях Бучі, були свідченнями, що нікому у світі не можна залишатись осторонь цієї битви», - заявив глава держави.

За його словами, саме тут, в Україні, людяність перемагає.

Як підкреслив Зеленський, щоб розпочинати агресії проти інших, РФ спочатку знищила в собі мораль та зробила насильство і ненависть своєю ідеологією, і такі системи не зупиняються просто так.

«Сила їх зупиняє. Єдність їх зупиняє. Рішучість та розуміння – що саме вони хочуть знищити. Я дякую всім у світі, хто нам дійсно допомагає. Слава нашому міцному народу, воїнам нашим! Слава всім, хто захищає людяність та життя! Слава Україні», - зазначив Президент.

Як зауважили в Офісі Президента, парафія Храму Усіх Святих Землі Української належить до Київської єпархії Православної церкви України. Під час вторгнення російських військ у березні 2022 року цей храм став символом стійкості і незламності жителів Бучі.

На території храму розташована братська могила, з якої після визволення регіону ексгумували 116 тіл бучанців. Згодом їх перенесли на кладовище.

Читайте також: Поліція ідентифікувала понад 100 військових РФ, які вчиняли воєнні злочини в Бучі

Як повідомлялося, російська армія ввійшла до Бучі 27 лютого 2022 року. За 33 дні загарбники скоїли в Бучанському районі понад 9 тисяч воєнних злочинів та вбили більш ніж 1400 цивільних, 37 з яких – діти.

Відео: ОП

Збройні сили України визволили місто 31 березня.

Увечері 2 квітня Міністерство оборони України заявило про звільнення від російських загарбників усіх територій Київської області.

Після визволення регіону світові лідери зробили свої перші заяви про геноцидний характер воєнних злочинів РФ в Україні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-