Потрібно комунікувати із жителями ТОТ, доносити до них правду - експерт

Потрібно комунікувати із жителями ТОТ, доносити до них правду - експерт

Укрінформ
Росіяни дуже жорстко тримають інформаційну блокаду на загарблених ними територіях, намагаються переписати історію Маріуполя та інших міст, тому потрібно знаходити змогу контактувати із жителями ТОТ і доносити до них правду.

Як передає Укрінформ, про це на Всеукраїнському форумі «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» заявив президент «Маріупольського телебачення» (2019-2023), блогер Микола Осиченко.

Він розповів, що, коли Росія окупувала українські території у 2022 році, створила одразу інформаційний вакуум, і люди не мали доступу до інформації.

«Загарбники запускали людей - звичайних бабусь, дідусів, якихось там чоловіків у черги, у скупчення людей, які тоді шукали воду, їжу, дещо інше, і розповідали, що Росія вже дійшла до Києва, до Запоріжжя, до Одеси, що Львів впав… І ніхто серед городян не мав альтернативного джерела», - зазначив Осиченко.

Він зазначив, що росіяни дуже жорстко тримають інформаційну блокаду на загарблених ними територіях.

«Їм дуже важливо, щоб жодна правда не доходила туди. Вони переписують історію, також культурну історію міста Маріуполь та інших міст та містечок», - підкреслив тележурналіст.

Осиченко наголосив, що людям на вільній території України потрібно комунікувати із жителями тимчасово окупованих територій.

Читайте також: Після деокупації людей треба повертати в український порядок денний - Центр інформбезпеки

«Потрібно перш за все пам'ятати, що це наші люди, це українці, які живуть у заручниках в окупантів. Канали комунікації бувають дещо різні, є багато каналів доступу. Тобто, коли люди спілкуються, то це з кожним місяцем все важливіше», - підкреслив блогер.

Він нагадав, що сам виїхав з тимчасово окупованого Маріуполя 15 березня 2022 року, і все бачив на власні очі, і сам зі своєю родиною пережив те пекло, які створили у місті російські військові.

«Росіяни зараз перевертають справжню історію, брешуть… В мене це болить дуже сильно… І я вам скажу, що я роблю. Я вже півроку роблю прямі ефіри з жителями окупованих територій... І представники так званого «Министерства безопасности» бананової республіки дуже часто передають мені вітання зі знаком мінус, тому що ці ефіри потрапляють у рекомендації жителів окупованих територій. Люди заходять туди під анонімними акаунтами. Дехто розповідає про «хорошее в Мариуполе при Путине», а дехто розповідає, як воно там насправді, розповідають, що все дуже погано», - заазначив Осиченко.

«Маріуполь став такою собі квінтесенцією всього того, що Росія робила з Україною - це блокада, вбивства, голодомор», - підкреслив блогер.

Читайте також: Ташева анонсувала стратегію «розмінування розуму» жителів Криму

На думку експерта, потрібно комунікувати з жителями ТОТ і доносити до них правду, щоб люди не боялися, коли Україна прийде на деокуповані території.

«З ними потрібно комунікувати кожного дня, кожного дня доносити їм правду... Але ж це люди, які захворіли на хворобу російської пропаганди. І нам потрібно з ними якось жити. Тому що деокупація території без деокупації мізків людей - це ніщо», - підсумував президент українського «Маріупольського телебачення».

Як повідомлялося, 29 березня проходить Всеукраїнський форум «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій», який проводить Міністерство культури та інформаційної політики України та громадська організація «Інститут публічних комунікацій» за підтримки Групи «МЕТІНВЕСТ».

На форумі зібралися представники культурних та інформаційних підрозділів 10 областей, представники влади, установ культури, медіа, міжнародні партнери, громадськість для напрацювання єдиної стратегії дій щодо повернення деокупованих територій в український культурний контекст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-