До підтримки України закликають вже 39 нобелівських лауреатів

До підтримки України закликають вже 39 нобелівських лауреатів

Укрінформ
Група з 39 лауреатів Нобелівської премії 27 березня виступили із закликом до світових лідерів розширити підтримку Україні і боротись з режимом Путіна.

Про це йдеться у їхньому відкритому листі, опублікованому виданням T-invariant, передає Укрінформ.

"У цій війні Україна повинна перемогти, а не просто "не програти". Своєчасна допомога українцям скоротить втрати людських життів і допоможе вигнати агресора з їхньої землі", - йдеться у відкритому зверненні.

Автори звернення заявили, що розв'язана Путіним війна стосується не тільки українців і росіян.

"Режим Путіна показав, що він є прямою і очевидною загрозою всьому людству. Повномасштабна агресія проти України та вбивство Олексія Навального ілюструють ескалацію загрози на новий рівень, оскільки путінський режим більше не визнає жодних обмежень у порушенні прав людини та міжнародних норм", - зазначають нобелівські лауреати.

Читайте також: В Естонії й Швеції розкритикували запрошення росіян і білорусів на вручення «Нобеля»

У листі підкреслюється, що уряди багатьох країн недооцінюють небезпеку, що виходить від Путіна, і замість цього проводять небезпечну політику умиротворення. Політики і громадяни всього світу повинні "відмовитися від будь-яких ілюзій щодо Путіна і його злочинного режиму", - вважають вчені.

"Історія нас вчить, що умиротворення агресора веде до подальших злочинів проти людяності. Жодні тимчасові вигоди не можуть виправдати цього. Ми рішуче виступаємо проти повторення Мюнхена-1938!", - йдеться у зверненні.

Водночас нобелівські лауреати закликали підтримати опозицію в Росії. Крім того, вчені закликали не визнавати Путіна законно обраним президентом. "Відмова світових лідерів у визнанні Путіна переобраним президентом буде потужним сигналом світу про те, що він більше не може вважатися "партнером", - йдеться у зверненні.

Відкрите звернення підписали лауреатка Нобелівської премії з літератури 2015 року білоруська письменниця Світлана Алексієвич та українська правозахисниця Олександра Матвійчук - голова організації "Центр громадянських свобод", що стала 2022 року лауреатом Нобелівської премії миру та інші.

Читайте також: Польщу й Україну відвідають три нобелівські лауреатки, аби підтримати біженців

Як повідомляв Укрінформ, у Великій Британії попередили президента Росії Володимира Путіна, щоб він не використовував теракт у Підмосков’ї як «привід» для посилення війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-