Український антарктичний журнал включили в міжнародну базу даних Scopus

Український антарктичний журнал включили в міжнародну базу даних Scopus

Укрінформ
Український антарктичний журнал офіційно включили у міжнародну бібліографічну і реферативну базу даних Scopus.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

“Нещодавно вийшов новий номер Українського антарктичного журналу – вже 27-й з часу його започаткування. Цей випуск став першим, відколи НАНЦ підписав угоду про оприлюднення матеріалів у базі даних Scopus”, - ідеться у повідомленні.

Scopus – міжнародна бібліографічна і реферативна база даних та інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Її власником є Elsevier – одна з найбільших видавничих компаній світу, яка щорічно випускає близько чверті всіх статей, що публікуються в наукових журналах.

Для того, щоб видання індексувалося в базі, воно має відповідати критеріям: обов'язкове рецензування матеріалів; редакційна колегія з фахівців за науковими напрямами журналу, які регулярно публікуються; наявність сайту з інформацією про правила для авторів, процедуру прийняття статей до друку; регулярний вихід випусків зі стабільною кількістю публікацій тощо.

Для включення в базу Scopus необхідно пройти кілька етапів.

Спершу до Elsevier подається випуск журналу і посилання на його сторінку для технічного моніторингу.

Після проходження виданням етапу на відповідність переліченим умовам його приймають на наступний – перевіряють періодичність виходу та цитованість матеріалів.

Лише після успішного подолання другого етапу редакторська комісія приймає рішення про індексацію видання і включає до бази попередні випуски.

Читайте також: Уряд продовжив державну програму досліджень в Антарктиці на два роки

За словами редакторки УАЖ та очільниці відділу НАНЦ Оксани Пньовської, “випуски УАЖ вже не перший рік знаходяться в базі даних Scopus, але лист про підписання угоди з Центром, та домовленість про оприлюднення наших матеріалів у базі до кінця 2026 року ми отримали лише наприкінці 2023 року. І тепер у базі даних індексуються статті УАЖ починаючи з 2019 року”.

Як зазначили у НАНЦ, індексація статей збільшує видимість видання для потенційних авторів і це престижно. Чим більше матеріалів подається до журналу, тим більше шансів відібрати якісні рукописи, які надалі будуть добре цитуватись. А відтак зростають наукометричні показники журналу.

Для науковців, які публікуються в таких журналах, збільшується коло потенційних читачів, можливість колаборацій, зростає рівень наукової репутації, зростають шанси на отримання грантів.

Як повідомляв Укрінформ, НАНЦ отримав доступ до дослідницької інфраструктури в Арктиці й Антарктиці.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-