Уряд продовжив державну програму досліджень в Антарктиці на два роки

Уряд продовжив державну програму досліджень в Антарктиці на два роки

Укрінформ
Кабмін проджовжив термін дії Державної цільової науково-технічної програми досліджень в Антарктиці по 2025 рік, тож Україна й надалі підтримуватиме безперебійну роботу станції “Академік Вернадський” та криголама “Ноосфера”.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

За словами директора НАНЦ Євгена Дикого, навіть в умовах повномасштабної війни Україна не має права зупиняти антарктичну програму, бо це перекреслить всі ті інвестиції, які вже зробила Україна в дослідження Антарктики за 28 років, а потім для відновлення знадобиться в рази більше коштів, ніж витрачається зараз на підтримку роботи експедицій.

“Присутність в Антарктиці – це можливість долучатися до глобальних дослідницьких проєктів, робити науку планетарного масштабу на рівні з передовими країнами світу. Ми беремо участь в багатьох міжнародних ініціативах, і це питання як престижу України на світовій арені, так і мотивації наших вчених залишатися в Україні, а не емігрувати”, – пояснив директор центру.

За словами Дикого, Україна проводить власні дослідження в Антарктиці з лютого 1996 року – коли отримала від Великої Британії станцію “Фарадей”, що нині має назву “Академік Вернадський”.

Відтоді Україна постійно розвивала та розширювала свою наукову програму, а також зберегла унікальні ряди безперервних спостережень, частина яких є найдовшою на крижаному континенті. Наприклад, вимірювання показників погоди тут тривають з 1947 року, магнітного поля Землі – з 1954-го, рівня озону в атмосфері – з 1957 року, зазначив Дикий.

Читайте також: Українські полярники візьмуть участь у міжнародному дослідженні забруднення Антарктики

“Ці дані – безцінні, саме за ними ми зараз бачимо, як змінюється клімат на планеті, як теплішає Антарктика, яка динаміка озонової діри тощо. Це величезний внесок українських вчених саме для всього людства. І ми маємо цим пишатися і це підтримувати навіть в найскладніші часи”, – наголосив очільник НАНЦ.

Як повідомляв Укрінформ, українські науковці у співпраці з іноземними колегами виявили причину локального танення льодовиків в Антарктиці й температурного рекорду в районі “Вернадського”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-