Україна отримала доступ до дослідницької інфраструктури в Арктиці й Антарктиці

Україна отримала доступ до дослідницької інфраструктури в Арктиці й Антарктиці

Укрінформ
Національний антарктичний науковий центр та ще 49 організацій з усього світу отримали вільний доступ до 64 дослідницьких інфраструктур в Арктиці та Антарктиці.

Як передає Укрінформ, про це НАНЦ повідомив у Фейсбуці.

1 березня офіційно стартував проєкт POLARIN програми Європейського Союзу “Горизонт Європа”, у якому бере участь Національний антарктичний науковий центр і ще 49 організацій з усього світу. Це установи, що забезпечують полярні дослідження, з країн ЄС, Чилі, Канади, США, Великої Британії та інших держав. Координує проєкт Інститут Альфреда Вегенера, який розташований у Німеччині.

POLARIN передбачає об'єднання 64 дослідницьких інфраструктур в Арктиці та Антарктиці й надання до них вільного доступу всім учасникам. Доступ може бути як безпосереднім, так і віддаленим.

У такий спосіб планується підтримати міждисциплінарні дослідження обох полярних регіонів для розв'язання глобальних проблем, зокрема кліматичних. Адже саме ці регіони особливо важливі для клімату всієї Землі та першими реагують на зміни.

За словами координатора програми в Інституті Альфреда Вегенера доктора Ніколя Бібова, доступ до дослідницьких інфраструктур як в Арктиці, так і в Антарктиці в межах одного проєкту відкривається вперше. Створена мережа охоплює усі суміжні галузі досліджень – від морських і наземних до атмосферних. Це унікальний та новаторський підхід. Зокрема мережа включатиме дослідницькі станції, судна, обсерваторії, репозитарії та бази даних. Від України в проєкті представлені антарктична станція “Академік Вернадський” і криголам “Ноосфера”.

Читайте також: Туреччина розпочала дослідницькі навігаційні роботи в Антарктиці

“Це дозволить нам залучити додаткові міжнародні кошти в антарктичну програму, а українським вченим – використовувати полярні об’єкти інших країн та брати участь у важливих наукових ініціативах”, – заявив директор НАНЦ Євген Дикий.

Україна долучиться до POLARIN у 2024-2025 роках, а загалом проєкт розрахований на 5 років.

Бюджет проєкту – 14,6 млн євро, з яких понад пів мільйона євро передбачені для України.

Як повідомляв Укрінформ, уряд продовжив державну програму досліджень в Антарктиці на два роки.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-