ООН: Порушення Росією прав людини на ТОТ мають довгострокові наслідки для України

ООН: Порушення Росією прав людини на ТОТ мають довгострокові наслідки для України

Доповідь
Укрінформ
Системні порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих українських територіях мають глибокі та довгострокові наслідки для України та її населення.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль на презентації нової доповіді щодо ситуації з правами людини на окупованих територіях України, яка охоплює період з 24 лютого 2022 року по 31 грудня 2023 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Белль поінформувала, що доповідь грунтується на понад 2300 інтерв’ю з особами, які проживають на звільнений від окупації або тимчасово окупованій території Харківської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Луганської, Донецької областей.

«Ключовим повідомленням є те, що Російська Федерація порушила і продовжує порушувати міжнародні норми щодо людини та міжнародне гуманітарне право під час окупації суверенної території України. Ці порушення мають глибокі та довгострокові наслідки для України та її населення», - сказала Белль.

Читайте також: В ООН вважають, що Росія зміцнює контроль над ТОТ за допомогою «атмосфери страху»

Вона зазначила, що в доповіді описано, як РФ використовувала насильницькі та репресивні заходи для контролю над людьми, незаконно нав’язуючи свої системи управління та правові рамки, а також придушувала прояви української культури та ідентичності. За словами голови Моніторингової місії ООН, ці дії та політика вплинули на кожний аспект повсякденного життя тих, хто живе на окупований території.

«Ми задокументували позасудові страти, насильницькі зникнення, катування, жорстоке поводження, сексуальне насильство та широкомасштабні свавільні затримання цивільних осіб… Російські збройні сили придушували мирні протести, обмежували свободу слова, запроваджували контроль над переміщенням жителів, грабували будинки та підприємства безкарно», - констатувала Белль.

Вона додала, що окупаційна влада також закрила доступ до українського інтернету, мобільних мереж, телебачення та радіо, а весь інтернет-трафік було перенаправлено через російські мережі.

«Сукупним результатом цих дій стала задушлива атмосфера страху, яка використовувалася для зміцнення контролю над людьми, придушення інакомислення і опозиції та для спонукання до поступливості», - зауважила голова Моніторингової місії ООН.

Читайте також: ЄС не визнає результати «виборів» Росії на тимчасово окупованих територіях

Вона повідомила, що в доповіді надаються рекомендації для усунення комплексної спадщини російської окупації. Вони включають припинення порушень, притягнення винних до відповідальності, надання правового захисту та репарацій жертвам, а також впровадження заходів для реінтеграції та відновлення прав для тих, хто пережив окупацію.

«Щоб запобігти подальшій шкоді, ми закликаємо РФ негайно припинити свій збройний напад і відвести свої сили до міжнародно визнаних кордонів України, тим самим припинивши свою окупацію», - наголосила Белль.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні стартував пілотний проєкт невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. У рамках тестової фази з 1 по 31 березня виплати отримають 40 постраждалих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-