Інтерни повинні пройти військову кафедру в цивільному виші - Міноборони

Інтерни повинні пройти військову кафедру в цивільному виші - Міноборони

Укрінформ
Лікарі-інтерни повинні пройти військову кафедру в цивільному виші, а запроваджена Міноборони програма для отримання офіцерського звання для мобілізованих медиків стосується тих, хто таку кафедру не мав свого часу.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявила заступниця міністра оборони Наталя Калмикова.

«Якщо це інтерн, який ще проходить навчання у медичному ВНЗ після навчання 6 років, то він має пройти військову кафедру в цивільному ВНЗ. Наразі програма, яка діє в українській військово-медичній академії, спрямована на тих медиків, які були мобілізовані, але не мали військової кафедри, і відповідно спрощення програми, таке її осучаснення надасть можливість більшій кількості лікарів швидко стати на посади офіцерів», - пояснила Калмикова.

Вона додала, що ця програма розрахована на медиків всіх фахів.

«Зараз лікарі, які служать в ЗСУ - це насправді герої, це люди, які, не перебільшуючи, цілодобово витягують з того світу людей, наших захисників. Це і хірурги, і терапевти, які надають лікування, тому що у нас люди не лише поранення отримують, але й хворіють звичайними захворюваннями, це і анестезіологи, і реаніматологи. Тобто це насправді дуже широкий спектр лікувальних спеціальностей», - пояснила заступниця міністра.

Коментуючи питання зарплат, вона повідомила, що військові медики отримують доплати за «бойові», оскільки вони постійно на бойових завданнях, здійснюють евакуацію на першій лінії оборони тощо.

«Всі можливі доплати за виконання додаткових завдань зараз врегульовані, і ми намагаємось шукати способи ще підвищити соціальний захист наших лікарів, як і інших військовослужбовців», - зазначила вона.

Калмикова також повідомила, що після перемоги медики, які пройдуть відповідне навчання під час війни, матимуть вибір – повертатись до цивільної професії чи залишатись на своїх посадах в лавах ЗСУ.

«Ми зацікавлені в тому, щоб найкращі продовжували службу. Тому що збереження нашої обороноздатності – це один з пріоритетів для нас, як для Міністерства оборони», - зазначила Калмикова.

Читайте також: Кількість пацієнтів із ПТСР зросла майже вчетверо порівняно з 2021 роком - МОЗ

Як повідомляв Укрінформ, Міноборони запроваджує нову форму навчання і процедуру отримання офіцерського звання для мобілізованих медиків. Відтепер отримати звання молодшого лейтенанта можна лише за 40 днів. Новий формат перепідготовки медиків, які служать в ЗСУ, передбачає можливість навчання за змішаною формою: теоретична частина онлайн і 18 днів практичної частини офлайн в академії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-