Видурювали гроші в інвесторів з ЄС: в Україні знешкодили ще один шахрайський колцентр

Видурювали гроші в інвесторів з ЄС: в Україні знешкодили ще один шахрайський колцентр

Відео
Укрінформ
Кіберфахівці СБУ спільно з Нацполіцією та правоохоронними органами Латвії ліквідували у трьох регіонах України шахрайський колцентр, який виманював кошти інвесторів електронних бірж.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.  

«Зловмисники створили підпільний колцентр, який діяв під виглядом одного з незалежних фінансових регуляторів ЄС. У цьому статусі шахраї телефонували європейським вкладникам у фондові проєкти онлайн-бірж та пропонували їм «захист інвестицій», - ідеться у повідомленні.

Відео: СБУ

Під час розмов фігуранти обіцяли здійснити безпековий моніторинг електронних транзакцій, а у разі їх сумнівності – повернути власникам вкладені кошти.

Вартість таких послуг становила 30% від суми однієї інвестиції.

Крім того, за порадою шахраїв, жертви мали встановити на гаджетах спеціально розроблений мобільний додаток. Він дозволяв зловмисникам повністю контролювати фінансові операції потерпілих.

Отримавши доступ до приватних грошей, фігуранти виводили їх на свої банківські рахунки та переводили в готівку.

«Таким чином шахраї сподівались видурювати у потерпілих мільйонні суми у гривневому еквіваленті. Однак співробітники СБУ викрили зловмисників на старті їхньої злочинної діяльності, задокументували декілька фактів шахрайських маніпуляцій і затримали головних фігурантів», - наголосили в СБУ.

У результаті спецоперації у Запоріжжі, Харкові та Дніпропетровській області були затримані троє організаторів оборудки. Як встановило розслідування, вони залучили до незаконної діяльності сімох осіб. Ще один спільник переховується за кордоном.

Читайте також: У Києві судитимуть організаторів підпільного онлайн-казино, яке вивело до Росії майже ₴3 мільярди

Під час проведення 14 одночасних обшуків у помешканнях шахраїв вилучені комп’ютерне та серверне обладнання, документація, чорнові записи та банківські картки із доказами оборудки.

Трьом затриманим повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 КК (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеській області оперативники кіберполіції викрили двох зловмисників, які привласнювали кошти громадян під приводом продажу квадрокоптерів та доправлення автомобілів з-за кордону на потреби ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-