В Україні створили Національну асоціацію з гуманітарного розмінування

В Україні створили Національну асоціацію з гуманітарного розмінування

Фото
Укрінформ
У Києві презентували галузеву Національну асоціацію з гуманітарного розмінування.

Презентація відбулася сьогодні у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Голова асоціації Мері Акопян поінформувала, що Національна асоціація з гуманітарного розмінування є неурядовою структурою, яка об’єднує юридичні організації різних форм власності, що здійснюють свою діяльність в галузі протимінної діяльності.

Вона зауважила, що ключова місія асоціації – сприяти якнайшвидшому та якісному очищенню територій України від вибухонебезпечних предметів.

Акопян назвала напрямки діяльності асоціації, серед яких: об'єднання зусиль і комунікація з державними органами влади з питань гуманітарного розмінування в Україні; розробка рекомендацій з удосконалення нормативно-правового забезпечення у сфері гуманітарного розмінування; сприяння підвищенню якості професійної підготовки фахівців галузі; розроблення, обговорення і внесення пропозицій щодо обгрунтованих видів класифікаторів, стандартів, експлуатаційної надійності та безпеки; підвищення обізнаності населення та самих представників галузі; сприяння формуванню ринку послуг з гуманітарного розмінування; співпраця з міжнародними партнерами, фондами, благодійними організаціями; представництво інтересів учасників галузі на міжнародному рівні тощо.

Читайте також: У Маріуполі 14-річний хлопчик підірвався на вибухівці - міськрада

Членами асоціацій є більш ніж 20 організацій – приватні оператори, освітні заклади, державні установи тощо.

Голова асоціації розповіла про заходи, які уже впроваджуються Національною асоціацією з гуманітарного розмінування. Це, зокрема, підготовка державного професійного стандарту нової професії «сапер з гуманітарного розмінування»; створення системи підготовки саперів; забезпечення взаємодії галузі з профільними державними структурами; координація взаємодії з іноземними профільними організаціями, волонтерськими організаціями, посольствами, фондами для отримання фінансування і гуманітарної допомоги; співпраця з науковими, освітніми закладами; комунікація з кінцевими споживачами – фермерами, приватними організаціями, територіальними громадами, власниками земель.

Акопян наголосила на важливості інформаційної складової – комунікації через представників ЗМІ, фахівців та експертів, які будуть допомагати розповідати, що відбувається у напрямку гуманітарного розмінування в країні.

«Інтерес зі сторони компаній і громадянського суспільства до цієї теми є. У нас 32 оператори протимінної діяльності, 19 з них це українські компанії у статусі ТОВ. Це говорить про те, що український бізнес йде у сферу розмінування, готовий вкладати ресурси, гроші, розвиватись у цьому напрямку і розвивати ринок», – сказав заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Він зазначив, що завдання Міністерства економіки у питанні гуманітарного розмінування - оцінювати, адаптовувати процес розмінування до тих викликів, які є в Україні, і пропонувати рішення, які можуть прискорити цей процес.

Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда підкреслив, що допомога Україні у сфері гуманітарного розмінування – це один з пріоритетів діяльності уряду Японії. За його словами, серед напрямів цієї допомоги: надання обладнання, транспортних засобів, навчальних програм з розбудови спроможностей для ДСНС і локалізація обладнання та транспортних засобів.

Дипломат запевнив, що Японія продовжить підтримувати весь український сектор розмінування і завжди буде разом з Україною.

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області планують загалом розмінувати 61,5 тис. гектарів сільгоспземель, з них у 2024 році – 12,8 тис. Для цього вже залучені три недержавні оператори з протимінної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-