Понад 60% опитаних вважають, що держава не виконує своїх зобов'язань перед ветеранами

Понад 60% опитаних вважають, що держава не виконує своїх зобов'язань перед ветеранами

Укрінформ
В Україні понад 60% громадян вважають, що держава не виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.

Такі результати загальнонаціонального опитування «Образ ветеранів в українському суспільстві» презентовані в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Зважаючи на загальне падіння довіри до державних інституцій, яке спостерігається впродовж останнього року, очевидно, що відповідаючи на запитання, чи держава виконує, чи не виконує свої зобов'язання перед ветеранами, оцінки стають все більш негативними... На жаль, довіра до державних інституцій поки що в негативному тренді", - сказав заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Зокрема, понад 60% опитаних вважають, що держава не виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни, протилежної думки - 25%. Найчастіше негативної думки про виконання зобов'язань держави перед ветеранами дотримуються мешканці західних регіонів, а також ті, хто має близьких, які воювали з 2014 року та воюють зараз.

Читайте також: В Україні 41% людей допускають, що можуть стати ветеранами у майбутньому

Дослідження показує, що у суспільстві надалі фіксуються найвищі показники довіри до військових: 96% довіряють ветеранам АТО, які зараз знову воюють, по 94% довіряють військовим ЗСУ та ветеранам нинішньої війни.

Серед ризикових явищ, з якими можуть зіткнутися ветерани російсько-української війни після повернення зі служби, на перших місцях – психоемоційна нестабільність, проблеми з фізичним здоров'ям, труднощі з отриманням медичної допомоги, відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю, а також проблеми з оформленням соціальних пільг.

Близько половини опитаних зауважили про ризик самогубств серед ветеранів. Про ризики порушення законів сказали близько третини опитаних.

Згідно з опитуванням, 56% людей добре чи скоріше поінформовані про проблеми ветеранів, 42% – зазначили, що не поінформовані.

Читайте також: У ЦНАПах відкриють «єдине вікно» для ветеранів

Опитування проведено з ініціативи «Українського ветеранського фонду» Міністерства з питань ветеранів України. Профінансовано Соціологічною групою «Рейтинг». Термін проведення дослідження: 2-5 березня 2024 року.

Було опитано 1000 респондентів віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та сходу України, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера).

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше ніж 3,1%.

Перше фото: Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-