У Міноборони заявили, що їхня мета - вибудувати архітектуру закупівель для ЗСУ за стандартами НАТО

У Міноборони заявили, що їхня мета - вибудувати архітектуру закупівель для ЗСУ за стандартами НАТО

Укрінформ
Міністерство оборони вибудовує нову архітектуру закупівель, яка відповідатиме стандартам НАТО та працюватиме за найкращими практиками корпоративного управління.

Про це заявив тимчасовий виконувач обов’язків директора Департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський на робочій зустрічі у Брюсселі з представниками Агентства НАТО з підтримки та закупівель, повідомляє Укрінформ з посиланням на оборонне відомство.

За словами Канєвського, нова команда Міноборони розпочала кардинальну реформу закупівель для ЗСУ. У старій системі закупівель всі владні повноваження були зосереджені в міністерстві. Наприклад, закупівлями тилового майна повністю займався Департамент ресурсного забезпечення — тут і розраховували очікувану вартість закупівель, і комунікували з учасниками ринку, і безпосередньо здійснювали торги.

Зосередження в одних руках цих функцій було головним ризиком можливої корупції, зазначив керівник Департаменту політики закупівель.

Щоб його позбутися, Міноборони відмовилося від безпосередньої функції закупівельника, передавши її двом спеціалізованим агенціям.

Читайте також: У Міноборони готові до найтіснішої співпраці з європейськими оборонними інституціями

«В новій системі закупівель міністерство залишило за собою лише функцію розробки політики, тобто встановлення правил та контролю якості», — розповів Канєвський. За його словами, мета Міноборони – оновлена архітектура закупівель для Збройних сил України за стандартами НАТО.

Закупівлями тилового майна зараз займається «Державний оператор тилу». Ця агенція вже вийшла на торги через систему Prozorro і закуповує для ЗСУ одяг, бронежилети, шоломи, пально-мастильні матеріали.

Озброєння та боєприпаси закуповує «Агенція оборонних закупівель». Нещодавно Агенція вперше оголосила через систему Prozorro закупівлю 20 тисяч безпілотних авіаційних комплексів (БПАК) загальною очікуваною вартістю майже 3 мільярди гривень (без ПДВ).

Щоб покращити контроль за роботою закупівельників, Міноборони ініціювало створення наглядових рад в агенціях, додав керівник Департаменту політики закупівель. «Агенція оборонних закупівель» оголосила відбір рекрутингової компанії, яка допоможе підібрати незалежних членів наглядової ради.

Зокрема, до її компетенції належатиме формування антикорупційної політики й призначення та припинення повноважень керівника підрозділу внутрішнього аудиту. Готується до старту відбору рекрутингової компанії й «Державний оператор тилу», зазначив Канєвський.

Крім робочої зустрічі з Агентством НАТО з підтримки та закупівель, представники Міноборони провели зустрічі, присвячені темам «Рада Україна-НАТО» (з Оперативним відділом НАТО), «Цивільний нагляд за армією» (з Міжнародним військовим штабом НАТО), «США. Пріоритети для НАТО» (з постійним представником США при НАТО).

Як повідомляв Укрінформ, ДП «Державний оператор тилу» (ДОТ) придбало 20 тисяч тактичних навушників для Збройних сил України, на закупівлі вдалося заощадити 160 млн грн від орієнтовної вартості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-