В Україні з 1 березня зростуть пенсії - рішення уряду

В Україні з 1 березня зростуть пенсії - рішення уряду

Укрінформ
Кабінет міністрів ухвалив рішення про індексацію пенсій з 1 березня цього року. Пенсії буде підвищено майже на 8%, а середня пенсія зросте до 5 717 гривень.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Укрінформ.

«Сьогодні уряд ухвалює рішення про індексацію пенсій з 1 березня цього року», - поінформував він.

Шмигаль наголосив, що це вже третя індексація за час повномасштабної війни.

«Пенсії буде підвищено майже на 8%. Середній розмір підвищення складе 322 грн, а середня пенсія зросте до 5 717 грн», - повідомив очільник уряду.

Читайте також: Пенсійний фонд забезпечить виплати призначених з січня пільг у березні

Він пояснив, що розмір підвищення вираховується на основі інфляції та зростання середньої зарплати в Україні.

Прем’єр наголосив, що індексація стосуватиметься більше 10 мільйонів громадян, а саме 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, а також майже 100 тисяч «чорнобильців».

Окрім того, Шмигаль повідомив, що з 1 квітня буде автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу.

«Також у 2024 році, вдруге поспіль, буде здійснено індексацію найнижчих пенсій.

Тобто, попри всі виклики, попри всі труднощі, ми продовжуємо підтримувати наших людей. Не просто проводимо індексацію, але і розширюємо її периметр», - акцентував прем'єр.

Читайте також: ВВП України у січні зріс на 3,5% - Мінекономіки

Як зазначили в пресслужбі Міністерства соціальної політики України, розмір індексації пенсій обчислено на базі остаточних офіційних показників розвитку економіки у 2023 році: інфляція у розмірі 5,1%; зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески - 7%.

«А отже, зростання пенсій перекриє зростання цін за 2023 рік», - стверджують в Мінсоцполітики.

Середній прогнозний рівень зростання пенсій після індексації становитиме 322 грн, а розмір середньої пенсії зросте до 5 717 грн.

За обрахунками міністерства, з 1 березня будуть індексовані пенсії для:

  • 9,5 млн “цивільних” пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах;

  • 596 тис. пенсіонерів силових відомств;

  • 97,8 тис. осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У міністерстві зауважили, що цього року у березні, а не в липні, відбудеться індексація пенсій 20,8 тис науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Крім того, з 1 березня будуть проіндексовані щомісячні страхові виплати для 161,4 тис. потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

З 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу).

Читайте також: Україні потрібно $42 мільярди зовнішнього фінансування для підтримки успіхів - глава МВФ

Цього року знову будуть проіндексовані найнижчі пенсії, які до 2023 року не підпадали під індексацію.

У міністерстві звертають увагу на запровадження тимчасового обмеження максимального розміру індексації – він не перевищуватиме 1,5 тис. грн для всіх отримувачів пенсій і страхових виплат, незалежно від категорії.

При цьому, за будь-яких розрахунків, підвищення пенсій становитиме не менше, ніж 100 грн.

Як повідомлялося, за попередніми розрахунками, розмір індексацій пенсій з 1 березня планувався на рівні 13%. Водночас в Мінсоцполітики наголошували, що остаточна цифра буде порахована, коли надійдуть показники розміру середньої заробітної плати за 2023 рік.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство соціальної політики розрахувало коефіцієнт індексації пенсій з 1 березня 2024 року - виплати збільшать на 7,9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-