Мінсоцполітики пропонує проіндексувати пенсії на 7,9%

Мінсоцполітики пропонує проіндексувати пенсії на 7,9%

Укрінформ
Міністерство соціальної політики розрахувало коефіцієнт індексації пенсій з 1 березня 2024 року - виплати збільшать на 7,9%.

Як передає Укрінформ, відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів оприлюднено на сайті СПО об’єднань профспілок.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що для забезпечення індексації пенсій щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

Показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щороку збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника інфляції за попередній рік (у 2023 році - 5,1%) та 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення (10,72%).

«Таким чином, показник індексації пенсій становитиме 7,9 відсотків ((5,1% + 10,72 %)/2)», - йдеться в пояснювальній записці.

Мінімальний розмір підвищення не має бути меншим за 100 грн, максимальний не перевищуватиме 1577 грн.

Читайте також: Цьогоріч пенсії зростуть на 13%, а на субсидії уряд виділить 50 мільярдів - Шмигаль

З 1 березня індексація буде проведена пенсіонерам, які сплачували страхові внески, військовослужбовцям, чорнобильцям з інвалідністю. Також зростуть щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

З 1 липня 2024 р. пропонується проіндексувати пенсії держслужбовцям, народним депутатам, науковцям, працівникам органів місцевого самоврядування.

Також проєктом пропонується здійснити щорічний автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Як повідомляв Укрінформ, за попередніми розрахунками, розмір індексацій пенсій з 1 березня планувався на рівні 13%. Водночас в Мінсоцполітики наголошували, що остаточна цифра буде порахована, коли надійдуть показники розміру середньої заробітної плати за 2023 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-