Проблема освітніх розривів українських учнів справді є, але вона не найгірша у Європі - Вітренко

Проблема освітніх розривів українських учнів справді є, але вона не найгірша у Європі - Вітренко

Укрінформ
Заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко визнає, що проблема освітніх розривів українських учнів справді є, але вона не найгірша у Європі.

Про це він сказав у програмі Укрінформу «Самохвалов запитує».

«Україна – єдина країна у світовій історії, яка під час активної фази бойових дій не зупинила освітній процес. Два роки ковіду, а потім воєнні дії відобразились, безумовно, на якості освіти. У нас фіксуються показники зниження освіти, але вони не найгірші у Європі. Наприклад, така країна, як Греція показала гірші результати, ніж Україна. І тут честь і хвала нашим освітянам, які показали силу української освіти», - зазначив Вітренко.

За його словами, на різних зустрічах за кордоном представники міністерств освіти інших кран відзначають високий рівень підготовки українських дітей. «Вони казали: Ми не знаємо, що ви з ними робите, але вони молодці», - зауважив заступник міністра.

Він також підкреслив, що освітні розриви завжди були: літні канікули, хвороба дитини, а зараз ще додалися повітряні тривоги. «Коли втрачаєш динаміку і сталість освітнього процесу, то це завжди розрив. Зараз потрібно провести загальнонаціональне дослідження втрат: яка тема втрачена, яка проблематика потребує опрацювання. Але це складно зробити з багатьох причин. Перша причина – це війна, друга – люди стали дуже мобільні, переїжджають з місця на місце», - пояснив Вітренко.

Однак, Міністерство, звісно, визнає наявність проблеми і тому за дорученням Верховної Ради України Кабінет Міністрів взяв зараз у роботу Національну програму подолання освітніх втрат і розривів. За словами Вітренка, така програма на даний час власне формується.

Він також розповів, що зараз буде змінюватися і робота психологічної служби у школах, адже маємо велику проблему з ментальним здоров’ям дітей. Вітренко звернув увагу на те, що 75% батьків фіксують порушення ментального здоров’я своїх дітей.

Читайте також: В Україні запустили навчальну програму для інноваційних стартапів

Як повідомлялося, результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, яке представили Міністерство освіти і науки та Український центр оцінювання якості освіти за підтримки Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine , показали, що у математичній галузі в українських учнів найнижчий рівень освітніх втрат серед усіх досліджуваних сфер.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий розповів, що українські школярі й школярки мають освітні втрати, які в середньому можна оцінити в півтора року відставання. Найбільші проблеми спостерігають у читацьких навичках (розумінні й аналізу тексту), а також у природничих дисциплінах і математиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-