Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, що посилює соцзахист військових

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, що посилює соцзахист військових

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист.

Про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За його словами, ухвалення проєкту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" (№10313) в першому читанні підтримав 271 парламентарій.

Документ передбачає внесення змін до низки чинних законодавчих актів.

Зокрема, законопроєкт передбачає надання військовим одноразової відпустки при народженні дитини зі збереженням грошового забезпечення у повному розмірі, а також можливість звільнення від виконання службових обов’язків у разі хвороби дитини віком до 14 років, яка потребує стаціонарного лікування, зі збереженням грошового забезпечення на весь період хвороби дитини.

Проєкт закону також пропонує уточнити положення щодо лікування військовослужбовців у зв’язку з хворобою або пораненням. На підставі висновку військово-лікарської комісії військовому надаватиметься відпустка для лікування зі збереженням грошового та матеріального забезпечення. Тривалість такої відпустки визначатиметься характером захворювання або поранення. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування становитиме не менше 10 діб та не перевищуватиме 20 місяців поспіль, окрім випадків, передбачених відповідними нормативно правовими актами.

Читайте також: Зеленський вніс до Ради законопроєкт про звільнення у запас строковиків після завершення служби

У разі направлення військових на лікування за кордон безперервним перебуванням на лікуванні за кордоном вважатиметься період надання медичних послуг в закладах охорони здоров’я іноземних держав, включаючи час переміщення з одного медичного закладу до іншого та час очікування між плановими етапами лікування, реабілітації, протезування. На підставі рішення ВЛК про потребу в тривалому лікуванні загальний час безперервного перебування військовослужбовця на лікуванні за кордоном може перевищувати чотири місяці.

Окрім того, проєкт закону передбачає право звернення за призначенням або перерахунком пенсії під час дії воєнного стану громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у період воєнного стану, за відповідної письмовою заявою завіреною командиром військової частини.

Водночас документ передбачає дотримання рівності прав жінок і чоловік. Крім цього, законопроєкт пропонує унормовати реалізацію прав військовослужбовців на інформацію. Військовим буде заборонено поширювати в медіа й інформаційних системах загального доступу інформацію, яка дозволяє визначити: геопросторові дані про військові об’єкти, військові частини та військовослужбовців під час виконання покладених на них завдань.

Читайте також: До «мобілізаційного» законопроєкту подали понад 4 тисячі правок - Костенко

Як повідомлялося, проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" №10313 зареєстрований у Верховній Раді 4 грудня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-