За зразком НАТО: Міноборони підключило 200 військових частин до системи обліку майна SAP

За зразком НАТО: Міноборони підключило 200 військових частин до системи обліку майна SAP

Укрінформ
Міністерство оборони України вже підключило 200 військових частин до автоматизованої системи управління оборонними ресурсами на базі System Analysis Program Development (SAP), яку використовують країни НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міноборони.

Зазначається, що Міноборони продовжує процес цифровізації залишків майна у військових частинах та на складах.

«SAP - це провідна міжнародна система у сфері управління ресурсами, яку використовують 28 країн НАТО. Вона автоматизує процеси постачання, формує інформацію про залишки на складах, заявки, дозволяє бачити реальну потребу, закуповувати та вчасно забезпечувати військових усім необхідним», - ідеться у повідомленні.

Завдяки системі Міноборони пришвидшило опрацювання заявок на постачання від бригад з кількох тижнів до 2-3 днів. Раніше цей процес міг тривати місяць.

Зібрана інформація щодо залишків майна дозволяє краще планувати закупівлі та постачання озброєння і тилового майна Збройних сил України.

«Цифровізація обліку майна - важливий крок для покращення управління оборонними ресурсами. Ми маємо забезпечити ефективніше планування закупівель для потреб наших військових. Це стратегічний крок, спрямований на підвищення ефективності використання ресурсів та підтримку бойової готовності нашого війська»‎, - зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Читайте також: Шмигаль доручив Міноборони прискорити спрощення обліку військового майна

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко підкреслила, що «пріоритет Міністерства оборони - це впровадження IT-систем, які сприяють ефективності». «Результатом остаточного запровадження SAP має стати повна автоматизація процесів логістики і повноцінна відмова від «паперової армії», - сказала вона.

Мета впровадження повноцінної системи управління оборонними ресурсами - автоматизувати та спростити існуючі процеси обліку ресурсів, забезпечити прозорість у використанні ресурсів, надати різним ланкам управління Міноборони, Генштабу та ЗСУ інструменти прогнозування, управління, аналітики та контролю, а також знизити потенційні корупційні ризики при використанні ресурсів.

Впровадження SAP наблизить процеси ЗСУ до стандартів НАТО.

Пізніше, як передає Укрінформ із посиланням на Міноборони, заступник міністра оборони Віталій Половенко повідомив про фінальні випробування автоматизованої системи обліку та звітності за напрямком тилового забезпечення Збройних сил України, які на даний час відбуваються у військових частинах, що знаходяться у зоні бойових дій.

За його словами, це допоможе у плануванні, веденні обліку та звітності за напрямком тилового забезпечення.

«Фактично, це відцифрований журнал обліку продуктів, пально-мастильних матеріалів, речового майна. Автоматизація процесів для нас - це економія часу. Це надзвичайно важливо під час війни. Бюрократія має залишитися в минулому. Тому ми звернулися за допомогою до компаній, які мають відповідний досвід побудови цифрової інфраструктури. Зокрема вже відгукнулась компанія, яка погодилася допомагати Міноборони на волонтерських засадах», - зазначив Половенко.

За його словами, окрім цього, автоматизація допоможе: підвищити ефективність управління, зменшити кількість помилок через людський фактор, створити єдине середовище зберігання електронних документів, пришвидшити виконання однотипних операцій та збільшити ефективність аудиту.

Запровадження такого технічного рішення у першу чергу має спростити життя начальникам продовольчої, речової служби та служби пально-мастильних матеріалів у військових частинах.

«Наприклад, якщо говорити про харчування. Відтепер начальник продовольчої служби, коли складатиме меню на тиждень, бачитиме в програмі кількість продуктів на складі, що треба дозамовити, яку кількість продуктів буде використано, крім цього одразу буде підтягуватися калорійність страв», - пояснив Половенко.

Програму вже тестували в кількох військових частинах, на даний час фінальні випробування відбуваються в зоні бойових дій.

Як повідомляв Укрінформ, у Міноборони запроваджують електронний облік військового майна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-