Експерт: Вторгнення Росії - наслідок того, що вона не відчула реакцію світу на агресію на сході України

Експерт: Вторгнення Росії - наслідок того, що вона не відчула реакцію світу на агресію на сході України

Укрінформ
Повномасштабне вторгнення Росії стало фактично продовженням того, що росіяни не відчули належної реакції світу на попередню свою агресію на сході України.

Про це заявила виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко під час дискусійної панелі «Схід» у рамках медіамарафону «10 років російської агресії в Україні», що відбулась в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Звісно, коли ми говоримо про 2014 рік, ми завжди живемо у 2024 році. Але ми все це вже переживали. Єдине, що ми, мабуть, не зробили тоді, – це належних висновків і кроків, аби попередити широкомасштабне вторгнення. У 2014 році світ сумнівався в тому, що відбувається в Україні. І коли Росія побачила, що немає належної реакції, вона посилила свій вплив і свої дії», - сказала Катриченко.

Вона нагадала, що на окупованих територіях України, починаючи з 2014 року, Росія фактично влаштувала квазіправову систему.

«Спочатку Російська Федерація брала в полон сотні і тисячі українських військових, і ні про яке дотримання Женевських конвенцій тоді не йшлося, як і зараз: їх катували, били, знущалися і потім віддавали Україні в рамках так званих обмінів. Паралельно відбувалися затримання цивільних українських громадян, починаючи з 2016 року, Росія почала віддавати військових і цивільних разом у рамках тих самих обмінів. Але про багатьох з цих людей ми досі нічого не знаємо», - підкреслила експертка.

Читайте також: Росія готувала вторгнення в Україну ще з 2006 року - представник Офісу генпрокурора

За її словами, Росія влаштовувала спеціальну систему для цих затриманих на окупованих територіях людей: спочатку це були підвали, потім СІЗО, а далі виправні колонії. Пізніше також почали функціонувати так звані суди, які розглядали ці справи як політично вмотивовані, а в якийсь момент почали розглядати справи не тільки цивільних, а й військовослужбовців.

І весь цей час, зауважила Катриченко, багато свідків і потерпілих сподівалися на справедливість, що зрештою настане час, коли кожен злочин, який вчинявся на окупованих територіях, буде покараний. «Але маємо констатувати, що поки так не сталося. А потім почалася нова хвиля російської агресії і фактично про ті злочини, які відбувалися впродовж тих 8 років, багато хто забув», - підсумувала експертка.

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його Росією. Захоплення півострова стало першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі триває 728-й день російсько-української війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-