Центр «Натів» започаткував серію світоглядних зустрічей «Україно-ізраїльський дискурс»

Центр «Натів» започаткував серію світоглядних зустрічей «Україно-ізраїльський дискурс»

Фото
Укрінформ
Ізраїльський культурний центр «Натів» при посольстві Держави Ізраїль в Україні започаткував серію світоглядних зустрічей «Україно-ізраїльський дискурс».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, перша зустріч на тему «Як євреї стають українськими» відбулась у Музеї історії Києва за участі українського журналіста, лауреата Шевченківської премії Віталія Портникова.

Голова представництва «Натів» в Україні, радник посольства Держави Ізраїль в Україні Марк Довев, відкриваючи зустріч, зазначив, що розповів, що сьогодні у медійному просторі дуже багато запитань, а іноді навіть спекуляцій на тему відносин між Україною та Ізраїлем, ідентифікації тих чи інших особистостей та їхнього ставлення до певних процесів.

«Ця ідея виникла як певний діалог про те, хто ми і що у нас спільного. Як то кажуть, пітьма не переносить лише одного – світла. Коли якісь дискусійні моменти відкриті і проговорені, тим менше простору залишається для «додумування». Такі зустрічі дають нам змогу більше взнавати одне одного і краще розуміти», - сказав Довев.

Центр «Натів» започаткував серію світоглядних зустрічей «Україно-ізраїльський дискурс» / Фото: Музей Києва

Він поінформував, що такі заходи планується проводити регулярно і в майбутньому розширювати їхню географію на Львів, Дніпро, Одесу і, можливо, інші міста, де ця тема викликатиме інтерес.

Довев також повідомив, що у першій зустрічі мав брати участь посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський, однак на початку тижня під час операції в Газі його 21-річний син боєць спецназу "Маглан" Еяль Бродський був поранений, і дипломат терміново вилетів до Ізраїлю.

Портников своєю чергою розповів, що особисто знайомий з послом Ізраїлю більше 20 років і давно обговорював з ним те, як змінюється єврейська ідентичність в Україні.

«Зміна єврейської ідентичності в Україні – це за великим рахунком індикатор змін у самій українській політичній нації», - зазначив він.

Читайте також: У Києві відкрили виставку до дня памяті жертв Голокосту

Відповідаючи на запитання учасників зустрічі щодо найменування українських вулиць іменами діячів, які викликають певне несприйняття в євреїв, Портников заявив, що це нормальний процес.

«Я думаю, що українці мають називати вулиці іменами героїв своїх національних змагань, які боролися за свободу України. Це люди із суперечливими біографіями, поза сумнівом, тому що національні рухи завжди суперечливі... А українські євреї мають прийняти це як норму… Якщо ви подивитеся на будь-яких національних діячів, іменами яких називають вулиці у європейських країнах, ви побачите, що там є люди, які без великої симпатії ставилися до євреїв», - зауважив журналіст.

Як повідомлялося, ізраїльський культурний центр “Натів” відкрився у Києві в березні 2017 року.

Фото: Музей Києва. Museum of Kyiv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-