Про війну треба збирати якомога більше даних по свіжих слідах - Дробович

Про війну треба збирати якомога більше даних по свіжих слідах - Дробович

Самохвалов запитує
Укрінформ
Документування нинішніх реалій війни допоможе наступним поколінням дослідників розуміти сьогодення.

Про це сказав голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович у програмі Укрінформу "Самохвалов запитує".

"Я апелюю до Другої світової війни і того досвіду. У нас дуже багато матеріалів про Другу світову війну, в тому числі й спогадів, втрачено. З різних причин люди не могли навіть щоденник вести... Тому чим більше даних про нинішню війну є зараз по свіжих слідах, тим краще потім наступним поколінням дослідників буде розуміти цю епоху", - сказав Дробович.

Він зазначив, що історією стає будь-що, що опрацьовано фаховими істориками в належний спосіб історичної науки, інше називається колективною пам'яттю.

"Історія завжди буде конструюванням подій. Наприклад, вже 10 років нас віддаляє від подій Революції гідності, відповідно нам треба реконструювати події. Ми про щось пам'ятаємо як учасники, але щось ми і не пам'ятаємо. Відповідно нам треба знайти реальні джерела", - зауважив голова УІНП.

Читайте також: Антон Дробович: П’ять основних викликів для України в умовах війни

Також він наголосив, що Україна має максимально показувати світу правду про російсько-українську війну.

"Кожен рік уряд повинен затверджувати державну програму на декілька мільйонів доларів, у якій - дослідження Снайдера, Плохія, Грицака, Наталії Яковенко, Олени Стяжкіної, Лариси Якубової ... І таких дуже багато. Перекладати англійською мовою і презентувати їх на топових книжкових майданчиках", - сказав Дробович.

Він зауважив, що 95% коштів держава має витрачати на ЗСУ, а 5% - на стратегічні речі. "Чим менше у нас буде військова загроза з боку Росії, тим більший відсоток коштів ми витрачаємо на стратегічні речі", - додав голова УІНП.

Як повідомлялося, скоєння воєнних злочинів російськими загарбниками на території України увійшли до архіву “Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-