Розслідування атак на журналістів: Юрчишин хоче звіту силовиків у Раді

Розслідування атак на журналістів: Юрчишин хоче звіту силовиків у Раді

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (фракція "Голос") закликав парламент заслухати звіти керівників Служби безпеки України, Офісу генерального прокурора та Національної поліції про стан розслідування справ щодо атак на журналістів.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Фейсбуці, коментуючи розслідування проєкту Bihus.Info про стеження за ними з боку СБУ.

За словами Юрчишина, "журналісти знову показали свій високий клас. Відповісти на цю "спецоперацію" власним розслідуванням і так філігранно втерти носа так званим "захисникам державності" з це заслуговує на повагу".

Як зазначив голова комітету, він готує депутатські звернення до СБУ з пропозицією провести внутрішнє розслідування з відстороненням ймовірних причетних від роботи на час слідства, а також до Офісу генпрокурора з проханням доручити здійснення досудового розслідування іншому органу, згідно з ч. 5 ст. 36 Кримінального процесуального кодексу.

"І тепер справу потрібно вести, враховуючи останній матеріал від Bihus.Info", - підкреслив Юрчишин.

Також він закликав Верховну Раду викликати керівників СБУ, ОГП та Нацполіції "на звіт щодо стану справ розслідування атак на журналістів. Варто заслухати всіх причетних. На жаль, тиск на медійників таки має ознаки системності".

"Ми не маємо розкоші впасти у депресію, отримавши інформацію що частина тих, хто має захищати державність бореться зі свободою слова. Ставки дуже високі. Разом маємо добитися правди і справедливості", - наголосив Юрчишин.

Читайте також: У Нацполіції не бачать зв'язку між справами Bihus.info і журналіста Ніколова

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня були опубліковані дані прихованої зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне стеження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти й медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо Bihus.Info.

СБУ відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

5 лютого журналісти Bihus.Info заявили, що за ними стежила СБУ.

У свою чергу Служба безпеки України зреагувала на заяви журналістів Bihus.Info про стеження та ухвалила кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності. Зокрема звільнила його керівника Романа Семенченка.

Міністр юстиції Денис Малюська після заяв Bihus.Info про стеження з боку СБУ заявив про необхідність більшого контролю за діями спецслужб всередині України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-