У Нацполіції не бачать зв'язку між справами Bihus.info і журналіста Ніколова

У Нацполіції не бачать зв'язку між справами Bihus.info і журналіста Ніколова

Укрінформ
У Національній поліції не бачать зв'язку між стеженням за командою Bihus.info і залякуванням журналіста Юрія Ніколова.

Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заявив перший заступник голови Нацполіції України – керівник Головного слідчого управління НПУ Максим Цуцкірідзе, передає Укрінформ.

За його словами, щодо інциденту з Ніколовим – то причетні до злочину особи встановлені, і питання полягає у мотиві цих осіб. Він зазначив, що перед поліцією і прокуратурою стоїть завдання встановити, що саме спонукало цих людей вчинити такі дії, чи був цей злочин замовним, пов'язаним з журналістською діяльністю.

"Так, ми розпочали провадження за ст. 171 КК – перешкоджання професійній діяльності журналіста. Але також важлива позиція самого потерпілого – який мотив він вбачає. Все це буде встановлено. Чи пов'язаний цей злочин зі слідкуванням за командою Бігуса? Я не бачу зв'язку: способи злочинів різні, мотиви різні", – сказав Цуцкірідзе.

Перший заступник голови НПУ заявив, що частина команди Bihus.info не є журналістами, проте їхні права були порушені.

Окремо керівник ГСУ Нацполіції поінформував, що поліція зареєструвала 8 проваджень за фактом порушення приватного життя (щодо інциденту з Bihus.info - ред.).

Читайте також: Комітет захисту журналістів закликає владу України розслідувати факти тиску на медійників

"Результати розслідування будуть – про них я обов'язково поінформую. Просто зараз, до повідомлення про підозру, не можу говорити, що та чи інша людина є потенційним злочинцем. Не хочеться поспішати з висновками по цих провадженнях, щоб не було звинувачень в тому, що відповідатимуть непричетні", – розповів він.

Як повідомлялося, раніше журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник".

Після інциденту Телеграм-канал "Карточный Офіс" опублікував допис, в якому повідомлялося, що нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" і "Джокер".

Читайте також: Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

Було розпочато кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу).

21 січня у поліції повідомили, що встановили особи п’ятьох учасників протиправних дій щодо Ніколова.

Після інциденту з Ніколовим, 16 січня, були опубліковані приховані зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини. Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне стеження і прослуховування.

Служба безпеки України відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

Президент Володимир Зеленський відреагував на ці інциденти, наголосивши на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

Читайте також: У СБУ заперечили причетність до протиправних дій щодо журналіста Ніколова

Американська організація "Комітет захисту журналістів" закликала українську владу ретельно розслідувати погрози на адресу Ніколова, а також інформацію про стеження за журналістами Bihus.info й притягнути винних до відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-