У СБУ заперечили причетність до протиправних дій щодо журналіста Ніколова

У СБУ заперечили причетність до протиправних дій щодо журналіста Ніколова

Укрінформ
Служба безпеки України заявила, що жодним чином не причетна до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова.

Про це СБУ повідомила у відповіді на запит "Детектор медіа" щодо інформації, яка з'явилася на сайті Zhitomir.city.

Правоохоронці вважають, що будь-які заяви окремих фігурантів цієї справи, які представлялися нібито співробітниками СБУ або стверджували, що начебто співпрацюють з нею, є свідомою маніпуляцією для досягнення ними власних цілей.

"Будь-які заяви окремих фігурантів цієї справи, які представлялися нібито співробітниками СБУ або зазначали про "співпрацю з СБУ", є свідомою маніпуляцією для досягнення ними власних цілей. Служба безпеки не має жодного відношення до даного інциденту", - зауважили в СБУ.

У спецслужбі також назвали провокацію щодо Ніколова неприпустимою.

"СБУ вважає такі дії щодо журналістів неприйнятними, оскільки незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства. Усі обставини цього інциденту, відповідно до підслідності, розслідують слідчі Національної поліції, відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів)», — наголосили у Службі безпеки України.

В СБУ додали, що в рамках чинного законодавства і свого функціонала гарантують повне сприяння розслідуванню і встановленню всіх обставин у справі.

28 січня сайт Zhitomir.city опублікував новину про те, що до редакції звернулися двоє житомирян, які наполягають, що нібито саме вони вчинили напад на квартиру Ніколова 14 січня. За їхніми словами, їх найняв знайомий, на ім'я Олексій, який стверджував, що начебто погоджував ці дії з СБУ.

Читайте також: Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Юрій Ніколов у коментарі "Детектор медіа" повідомив, що передав своєму адвокату інформацію, яку опублікував Zhitomir.city. Він зазначив, що не може поки що оцінювати достовірність цих даних, а також додав, що вважає доцільним розслідувати у провокації проти нього ймовірний російський слід.

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник".

Після інциденту телеграм-канал "Карточный Офіс" опублікував допис, в якому повідомлялося, що нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" і "Джокер".

Читайте також: Комітет захисту журналістів закликає владу України розслідувати факти тиску на медійників

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури Києва розпочато кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України).

21 січня у поліції повідомили, що встановили особи п’ятьох учасників протиправних дій щодо Ніколова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-