В Україні презентували посібник, як учителям говорити з дітьми про війну

В Україні презентували посібник, як учителям говорити з дітьми про війну

Укрінформ
Міністерство освіти і науки презентувало посібник «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні весь український народ є учасником історичних подій. Але чи бачить кожен громадянин України цілісну картину? Чи має він широту сприйняття і глибину осмислення тих подій, які сьогодні відбуваються з нашою країною? Чи систематизоване його сприйняття і розуміння? Це ті питання, на які є відповідь - ні. В будь-якому разі погляд кожної людини суб'єктивний, людина проживає свій досвід, бачить частину процесів і усвідомлює частину процесів. Тому завданням освіти є сформувати у громадянина України засобами освіти цілісну картину, дати громадянину України усвідомлення важливості і першопричин тих подій, які відбуваються в Україні», - сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Він зазначив, що методичні рекомендації зорієнтують педагогів, які аспекти слід представити своїм учням, як сформулювати цю цілісність у сприйнятті тих реалій, в яких ми перебуваємо, дати розуміння, за що ми боремось і чому це важливо для нас.

Читайте також: Вийшла нова частина освітнього проєкту «Діалоги про війну»

За словами міністра, також дуже важливо допомогти дитині сформувати психологічну стійкість до викликів і «дати змогу вийти з цього випробування сильнішим громадянином».

Генеральний директор директорату шкільної освіти МОН Ігор Хворостяний зауважив, що посібник містить ще акцент на певному виявленні опірності інформаційній війні, протидії ворожій пропаганді, протидії маніпуляціям різного роду.

Він наголосив, що посібник не є нормативним документом, який вимагає від учителів проводити розмову з дітьми саме в такому форматі.

«Посібник структуровано та адаптовано до різних вікових категорій. Матеріал не обмежується паперовим варіантом, він виводить на різні QR-коди, додаткові можливості, презентації. Тобто ми намагалися створити комплексний інструмент, який розвантажить учителів і допоможе їм ефективно організувати роботу», - сказав Хворостяний.

Читайте також: В Україні створили навчально-методичний посібник про безпечне освітнє середовище у громадах

Посібник розділений на блоки інформації, які призначені для учнів початкової, середньої та старшої школи. Ці матеріали можна використовувати, щоб провести виховну або класну годину, уроки громадянської та історичної, мовно-літературної освітніх галузей тощо.

Ознайомитися з посібником можна за посиланням.

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством культури та інформаційної політики та IREX створюють умови для інтеграції медіаграмотності в освітній процес.

Фото: МОН / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-