В Україні створили навчально-методичний посібник про безпечне освітнє середовище у громадах

В Україні створили навчально-методичний посібник про безпечне освітнє середовище у громадах

Укрінформ
Центр інноваційної освіти «Про.Світ» спільно з Програмою «U-LEAD з Європою» презентували навчально-методичний посібник для освітян «Про.Безпеку: безпечна освітня екосистема громади».

Про це повідомляє Укрінформ.

«Мета проєкту була створити простір для розвитку і підтримки управлінців на місцях у формуванні безпечного освітнього середовища. Наші цілі стосувалися підтримки громад у їхніх заходах, розбудові безпечного середовища та апробації наших програм і формуванні спільноти, яка готова запроваджувати зміни та ці практики у себе у громадах. У межах проєкту ми навчили 60 тренерів, впровадили програму у 17 областях та 113 громадах. Наші тренери навчили близько 800 освітян, які долучилися до наших програм і загалом охопили 440 закладів загальної середньої освіти. Загалом заходами було охоплено близько 10 тисяч працівників освіти», - розповіла на презентації голова ГО «Про.Світ» Олександра Пєтушкова.

Посібник «Про.Безпеку: безпечна освітня екосистема громади» поєднує теоретичний матеріал з практичними рекомендаціями, містить посилання на додаткові ресурси, що можуть допомогти громадам у створенні безпечного освітнього середовища.

За словами Пєтушкової, матеріали посібника містять інформацію як щодо забезпечення фізичної безпеки, інформаційної та психологічної безпеки, так і щодо міжвідомчої взаємодії задля їх забезпечення.

Він розрахований на керівників закладів загальної середньої освіти, педагогів, працівників управлінських структур системи освіти, представників органів місцевого самоврядування, викладачів закладів післядипломної педагогічної освіти та працівників центрів професійного розвитку педагогічних працівників та всіх зацікавлених представників місцевих громад.

Загалом над створенням посібника працювало 60 експертів, залучалися фахівці МВС та патрульної поліції. Під час роботи було вивчено та адаптовано досвід Ізраїлю зі створення безпечного освітнього середовища.

Як зазначила на презентації програмний менеджер ГО “Центр інноваційної освіти “Про.Світ” Анастасія Аносова, при підготовці матеріалів також було враховано побажання освітян щодо того, що саме необхідно в роботі на місцях.

«Ми маємо виокремити питання фізичної безпеки, врахувати чинник психологічної безпеки. Не можна також оминати такий аспект, як інформаційна безпека», - зазначила Аносова.

У комплекті матеріалів посібника є ігри, які можна застосовувати під час перебування дітей у сховищах і які передбачають психологічну стабілізацію дитини.

«Ми закладали в ігри такі компоненти, щоб була і фізична стабілізація, і когнітивна, тому що є завдання, де треба подумати, порахувати, згадати. Ми задіюємо комунікацію і викликаємо певні емоції, тобто такий набір впливів, який спрацьовує так, що діти відволікаються, включаються у цікаву, зрозумілу для них діяльність і водночас структурують простір у взаємодії з вчителем», - розповіла Аносова.

Читайте також: В Україні представники 70 громад навчилися розробляти стратегії розвитку за допомогою U-LEAD

Одна з ігор називається «Колесо довіри» та сприяє самопізнанню учнів, усвідомленню ними своїх цінностей, емоцій, почуттів, посиленню взаєморозуміння та взаємопідтримки.

Серед матеріалів також є інформаційні плакати про норми безпечної поведінки, зокрема в інформаційному просторі, як поводитися з особистими даними чи даними у фінансовій сфері, а також поради, як діяти в різних ситуаціях, наприклад у разі булінгу.

Навчально-методичний посібник отримав схвалення Вченої ради Університету менеджменту освіти, є безкоштовним та доступний на сайті ГО "Про.Світ".

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: nus.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-